Slogan Nedir? Nasıl Yazılır?

Bu içeriğimde, reklamcılık başlığı altında incelenmesi gereken en önemli konuların başında gelen slogan kavramından söz edeceğim.

Slogan nedir, nasıl bulunur, bir slogan nasıl yazılır, doğru, etkili ve yaratıcı bir slogan nasıl oluşturulur, bu konuda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ve benzeri soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.

Dilerseniz öncelikle slogan kavramını açıklayarak içeriğimize başlayalım.

Slogan Nedir?

Slogan; bir ürün, hizmet ya da markanın özetlendiği, markaya özgü, yaratıcı sözel ve/veya kafiyeli öğeler içeren, akılda kalıcı, markalaşma sürecinde büyük bir rolü olan kelime, kelimeler ya da cümledir.

Slogan Nasıl Bulunur, Nasıl Oluşturulur?

Bir sloganın akılda kalıcı, dikkat çekici, markayı özetleyici ve başarılı olması; profesyonel iletişimcilerle çalışmaya ve olaya gerekli önemi vermeye bağlıdır.

Yani, şunu kesinlikle ifade etmek isterim ki slogan bulma işi, en az grafik tasarım kadar uzmanlık gerektiren önemli bir iştir.

Reklamcılık ve grafik tasarım mesleğinde, 20 yılın ortalarında bir iletişimci olarak şunun altını özellikle çizmek isterim ki; markanıza önem veriyorsanız, profesyonel bir marka oluşturmak niyetindeyseniz; kesinlikle başarılı, yaratıcı, akılda kalıcı bir slogana ihtiyacınız var demektir.

Yüzlerce marka ile çalışmış bir iletişimci olarak özellikle belirtmek isterim ki, slogan konusunda profesyonel bir destek almalısınız.
Ancak ben, yine de slogan nasıl yazılır, nasıl oluşturulur gibi soruların yanıtlarını siz değerli takipçilerime vermek istiyorum. Umarım, tüm genç iletişimcilere ve marka sahiplerine yararlı olur.

Slogan Bulmanın Kuralları

Konunun daha net, açık ve anlaşılabilir olması adına, slogan bulurken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, slogan yazmanın püf noktalarını ve slogan oluşturmanın inceliklerini madde madde sıralamaya çalışacağım.

Marka oluşturma süreci başta olmak üzere, reklamcılığın pek çok alanında işinize yaramasını umduğum slogan bulmada dikkat edilecek maddeler aşağıdaki gibidir.

1) Slogan Özgün Olmalıdır

Başarılı bir marka sloganı, özgün olmalıdır. Yani, o markaya özgü ve özel olmalıdır. Eğer ilgili slogana yeteri kadar iletişimsel anlamda yatırım yapılırsa, söz konusu özgün olan slogan bir süre sonra marka ile özdeşleşecektir.
Konuyu daha somut hale getirmek adına özgün slogana bir örnek vermek istiyorum.

“Kontrolsüz güç, güç değildir” desem, hemen hepinizin aklına gelecek olan tek marka vardır: o da dünyaca ünlü lastik markası Pirelli’den başkası değildir.

Slogan nedir, nasıl yazılır, nasıl bulunur, nasıl oluşturulur? Slogan yazarken nelere dikkat edilmelidir? Yaratıcı slogan örnekleri burada.

Söz konusu slogan, Pirelli markasına özgüdür. Bu slogana (yaklaşık 25 yıldır) yapılan reklam ve iletişim yatırımları sonucunda, ilgili slogan deyim yerindeyse marka ile bütünleşmiştir.

Bugün, bu sloganı dünyanın hangi coğrafyasında söylerseniz söyleyin, hemen herkesin ortak cevabı Pirelli olacaktır.
Bir dünya markası olan Pirelli, bence, kendine has muhteşem bir sloganla iletişimini sürdürmektedir. Bu konuda tebrikler Pirelli’ye ve onun iletişimini yürüten reklam ajansına…

2) Slogan Markayı Özetlemelidir

Bir slogan üretilirken, bence dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de ilgili sloganın ürün, hizmet ya da genel anlamda markayı özetlemesidir.

Diğer bir ifadeyle, slogan; ürün ya da hizmetlerin özelliklerini taşımalı, markanın genel duruşunu hedef kitleye doğru biçimde aktarabilmelidir.

Slogan oluşturulurken, markanın özetlenmesine de bir örnek vermek istiyorum.

Ev ürünleri başta olmak üzere, ofis, bahçe ürünleri ve çeşitli ürünler satan İkea markası, iletişiminde, bence çok etkili, akılda kalıcı ve başarılı bir slogan kullanmıştır.
“İkea, evinizin her şeyi”

Slogan nedir, nasıl yazılır, nasıl bulunur, nasıl oluşturulur? Slogan yazarken nelere dikkat edilmelidir? Yaratıcı slogan örnekleri burada.

Görüldüğü üzere, İkea markası “İkea evinizin her şeyi” derken, hedef kitlesine kısaca, “eviniz için aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz” demektedir.
Bence son derece başarılı, akılda ve pragmatist bir slogan…

3) Slogan Gerçekçi Olmalıdır

Hedef kitlenize yalan söylemeniz, olmayan şeyleri vadetmeniz ve gerçeklikten kopuk mesajlar iletmeniz, her şeyden önce markanıza verdiğiniz en büyük zarardır.

Konu ile ilgili yine bir örnek vermek gerekirse, sağlam olmayan bir buzdolabının, “çok sağlam” olduğuyla ilgili mesajlar içeren bir sloganla ortaya çıkmasıdır.

Doğru mesajlar iletmeyen sloganlar, ne kadar yaratıcı ve akılda kalıcı olurlarsa; markaya ve marka imajına o kadar zarar verirler.
Marka imajı son derece hassas bir konudur ve kesinlikle riske atılmamalıdır.
Dolayısıyla hedef kitlenize doğru mesajları aktarmalısınız.

Gerçekçi sloganlara en güzel örneklerden birisi de dünyaca ünlü otomotiv devi Volkswagen markasının uzun yıllar kullanmış olduğu slogandır.

“Das Auto” sloganını yıllar yılı kullanagelmiş bu büyük dünya markası, ilgili sloganla neredeyse bütünleşmiştir. Almanca’da “halkın arabası” Türkçe’de ise “Araba” anlamına gelen bu slogan, bence son derece gerçekçi ve deyim yerindeyse ayakları yere basan bir slogandır.

Slogan nedir, nasıl yazılır, nasıl bulunur, nasıl oluşturulur? Slogan yazarken nelere dikkat edilmelidir? Yaratıcı slogan örnekleri burada.

Gerçi Volkswagen bu slogandan bildiğim kadarıyla vazgeçti, ancak yıllar boyu kullandığı son derece gerçekçi bir slogan olarak akıllara kazındı bir kere…

4) Slogan Akılda Kalıcı Olmalı, Kolay Söylenebilmelidir

Başarılı bir slogan oluşturmak, onun akılda kalıcı olması ve kolay telaffuz edilebilir olması ile son derece yakından ilintilidir.

Dolayısıyla bir slogan, akıllarda yer edebilmeli ve deyim yerindeyse yediden yetmişe herkes tarafından kolaylıkla söylenebilmelidir.
Akılda kalıcı sloganlara da bir örnek vermek isterim.

Bundan yıllar yıllar önce, özellikle yaşı 35’in üzerinde olanlar çok daha net hatırlayacaklardır ki bir çakmak markası olan Tokai markasının, o yıllarda adeta ortalığı kasıp kavuran, herkesin diline dolanmış bir sloganı vardı.

Slogan nedir, nasıl yazılır, nasıl bulunur, nasıl oluşturulur? Slogan yazarken nelere dikkat edilmelidir? Yaratıcı slogan örnekleri burada.

“Çakar çakmaz, çakan çakmak” sloganını belli bir yaşın üzerinde olup da hatırlamayan yoktur herhalde… Hem akılda kalıcı, hem kolay söylenebilir, hem yaratıcı ve hem de akılda kalıcı bu slogan için meslek büyüğümüz Sayın Ali Taran’ı anmadan geçmek olmaz.

5) Bir Slogan Yaratıcı ve Sıra Dışı Olmalıdır

Yaratıcı ve sıra dışı sloganlar, hem hedef kitle tarafından daha kolay kabul edilirler, hem de daha kolay akılda kalırlar.
Yaratıcı sloganlar, marka ile ilgili ilgisiz hemen herkesçe marka hakkında olumlu duygular geliştirilmesini sağlar.
Dilerseniz, yaratıcı sloganlara da bir örnek verelim.

Bir deterjan üreticisi olan Omo markasının yıllardır kullandığı “Kirlenmek Güzeldir” sloganı, bence son derece yaratıcı bir slogan… Zira, herkes kirlenmenin kötü bir şey olduğunu sanır, genel kanı budur.

Ancak, Omo markası “Kirlenmek Güzeldir” sloganını, öyle güzel ve doğru bir marka iletişimiyle sunuyor ki diyorsunuz ki “evet gerçekten kirlenmek güzelmiş.”

Zira Omo markası reklamlarında, koşan, eğlenen, top oynayan çocukları; yani aslında mutluluğu sunuyor. Sonuç olarak diyor ki “Kirlenmek Güzeldir”

Bence çok profesyonelce bir iletişim yaklaşımı. Keşke her marka sloganı için bu kadar kafa yorsa, bu kadar ince bir iletişim stratejisi uygulasa…

6) Slogan Olabildiğince Kısa Olmalıdır

Bazı markalar uzun sloganları da tercih edebilirler, bunlarla ilgili pek çok örnek mevcut… Ancak bir slogan ne denli kısa olursa, o kadar akılda kalıcı ve uzun ömürlü olur.

Elbette, sizler daha fazla örneğe, Google başta olmak üzere tüm arama motorlarından ulaşabilirsiniz. Kısa sloganlarla ilgili vereceğim örnekler de aşağıdaki gibidir.

Önemli iki dünya markası olan Nike ve Apple markalarının sloganları, kısa sloganlara en güzel iki örnektir.

Slogan nedir, nasıl yazılır, nasıl bulunur, nasıl oluşturulur? Slogan yazarken nelere dikkat edilmelidir? Yaratıcı slogan örnekleri burada.

Apple: Farklı Düşün (Think Different)
Nike: Sadece Yap (Just Do It)

Sonuç

Bir slogan bulunurken içeriğimin başında da belirtmiş olduğum üzere, profesyonel bir reklam ajansı ya da iletişimciden profesyonel destek almalısınız.

Eğer markanızı ciddiye alıyor, markanıza önem veriyor ve markanızı büyütmek istiyorsanız, yaratıcı ve başarılı bir slogana ihtiyacınız var demektir. Çünkü, marka her şeydir.

Ancak, eski bir iletişimci olarak ben, hem genç iletişimci kardeşlerime hem de marka sahiplerine faydalı olması açısından, slogan bulma ve oluşturma sürecinde dikkat edilmesi gereken 6 önemli maddeyi sizlerle paylaştım.

Konu ile ilgili yorum, görüş, öneri ve sorularınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / LogoveGrafik.com

Logo Tasarım İçerikleri

1 Yorum

  1. Faydalı oldu gerçekten bilgileriniz emeğinize sağlık. Benimde kendi markamı oluşturmak istiyorum slogan konusunda kararsızlığım var mail olarak dönüş yaparsanız size çalışmaları atıp fikir rica edecem mümkünse 🙂
    *
    ADANA ‘dan selam olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz