Kurumsal Fontlar
Kıymetli genç meslektaşlarım, mini mini stajyer kardeşlerim, tecrübeli tasarımcı dostlarım, markasına tasarım yaptırmak isteyen saygıdeğer müşteriler ve konuya meraklı olan herkes… Hepinize yepyeni bir içerikten, gönül dolusu selamlar, sevgiler, saygılar…
Bu içerikte kurumsal fontlar konu başlığını, detaylı bir biçimde, siz değerli takipçilerime aktarmaya çalışacağım.
Kurumsal fontlar hangileridir, kurumsal fontlar nerelerde kullanılır, kurumsal fontların özellikleri nelerdir, kurumsal fontları hangi tip markalar kullanır ve bu tür yazı tiplerini kullanmanın avantajları nelerdir gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.
Bu işi 20 yılı aşkın bir süredir grafik tasarım sanatı ile uğraşan bir tasarımcı olarak, tasarımlarınızda kullanabileceğiniz, asla yüzünüzü kara çıkartmayacak, dünya çapında en çok kullanılan 10 kurumsal fontu sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Kurumsal fontları sıralamaya başlamadan önce, öncelikle kurumsal fontlar nerelerde kullanılırlar, kullanım alanları nerelerdir ve grafik tasarım sanatında bu gibi fontlardan nasıl yararlanılır; dilerseniz bu soruların yanıtlarını verelim.
Kurumsal Fontlar Nerelerde Kullanılır?
Kurumsal fontların kullanım alanları oldukça geniştir.
Logo tasarımı başta olmak üzere, kurumsal kimlik tasarımı, ambalaj tasarımı, poster ya da afiş tasarımı, web tasarımı ve açık hava reklamcılığının en önemli mecralarından birisi olan billboard tasarımında kurumsal fontlar tercih edilirler.
Saymış olduğum bu alanlar, ilk akla gelen alanlar olmakla birlikte, grafik tasarım sanatının ve reklamcılığın hemen her alanında kurumsal fontların görsel iletişim gücünden istifade edilmektedir.
Daha önceki içeriklerimizden biri olan Fontların Anlamları ve Dili konu başlıklı içeriği incelemeniz bu noktada sizin için yararlı olabilir.
Konumuza geri dönecek olursak, özetle, kurumsal fontlar grafik tasarım sanatının pek çok alanında kullanılırlar.
Kurumsal Fontların Özellikleri Nelerdir?
Kurumsal fontların özellikleri, kategorik olarak adından da belli olacağı üzere, kurumsal, ciddi, okunaklı, markaya bir değer ve ciddiyet katacak yazı tipleri olmalarıdır.
Ciddi ve okunaklı olmaları neredeyse ortak özellikleridir. Yani, diğer ifadeyle, görünüş itibariyle “temiz” diye nitelendirilebilecek fontlardır.
Genel anlamda kurumsal fontlar, minimal, düzgün ve marka imajına yatırım yapabilecek fontlardır.
Kurumsal Fontları Hangi Markalar Kullanırlar, Kimler Tercih Ederler?
Ciddi, büyük, dünya çapında ve kurumsal firmalar genel itibariyle kurumsal fontları tercih ederler.
Bu gibi fontları kullanmanın onlara sağladığı bir takım yararlar bulunmaktadır.
Bu fontlar sayesinde, bir markanın marka imajı üst seviyeye çıkar. Yani bir anlamda, bu özellikteki yazı tipleri, görsellik ve imaj açısından markaya büyük bir değer atfederler.
Abartısız ve minimal görüntüleriyle, marka değerini arttırırlar. Bu sayede hedef kitlede bir hayranlık oluştururlar.
Kurumsal Fontlar Nelerdir?
Naçizane eski ve tecrübeli bir tasarımcı olarak, siz değerli takipçilerimle en kurumsal ve temiz yazı fontlarını sıralıyorum. Elbette bu 10 fontun arasına pek çok font eklenebilir, bu font sayıları arttırılabilir.
Ancak ben, elbette kendime göre, en kurumsal ve en temiz olanlarını sunmaya çalışıyorum. Elbette seçim sizlerindir.
Helvetica Font Ailesi
Reklamcılık ve grafik tasarım mesleğinde 20. yılın neredeyse ortalarına gelmiş bir grafik tasarımcı olarak, kurumsal font denildiğinde aklıma ilk olarak Helvetica Font ailesi gelmektedir.
Pek çok kurumsal şirketin logo tasarımlarında, kurumsal kimlik tasarımlarında; kısaca tüm görsel tasarımlarında Helvetica’yı görebilirsiniz.
Bir tasarımcı olarak Helvetica benim için fonttan ötedir, adeta aşktır.
Bu içeriği okuyan pek çok grafik tasarımcı meslektaşımın da bu konuda bana katıldığına eminim.
Dolayısıyla, kurumsal font denildiğinde aklıma ilk olarak Helvetica geliyor.
Profesyonel anlamda pek çok işimde Helvetica’yı göğsümü gere gere kullanıyorum, işlerimin sade, kaliteli ve minimal olmasını bu harika fonta borçluyum.
Hazır minimal demişken, daha önce yayımladığım içeriklerimden birisi olan Minimalist Tasarım başlıklı içeriği ziyaret etmeniz yararlı olabilir.
Futura Font Ailesi
Futura Font ailesi de en az Helvetica kadar kurumsal, temiz, okunaklı ve anlaşılır bir font ailesidir.
Gerek logo tasarımlarında ve gerekse posterlerde Futura sıklıkla kullanılır.
Futura fontu, yalnızca logo tasarımları ve posterlerde değil, bilhassa kurumsal kimlik tasarımlarında da çokça kullanılan bir fonttur.
Eğer bir grafik tasarımcıysanız ya da markasına tasarım yaptırmak isteyen bir müşteriyseniz, sizlere Futura’yı tavsiye ederim.
Futura fontu tasarımlarınızda kullanın, sonra da bana bol bol dua edin.
Verdana Font Ailesi
Verdana Font ailesi de son derece temiz, kurumsal ve pek çok büyük markanın tercih ettiği font ailelerinin başında gelmektedir.
Kurumsal markaların büyük bir bölümü, gerek logo tasarımlarında ve gerekse kurumsal kimlik tasarımlarında Verdana’yı tercih etmektedir.
Eski ve tecrübeli bir grafik tasarımcı olarak, ben de zaman zaman Verdana fontunun görsel tasarım gücünden yararlanıyorum.
Tasarım yapacağınız markanın kurumsal gözükmesini, ciddi olmasını ve aynı zamanda da okunaklı olmasını arzu ediyorsanız, sizler de tasarımlarınızda Verdana fontu deneyebilirsiniz.
Roboto Font Ailesi
Roboto Font ailesi, son derece temiz ve kurumsal bir fonttur.
Bu güzel fontun, kurumsal fontların arasında sayılabilmesinin yanı sıra, kullanım açısından yüzde yüz ücretsiz bir font oluşudur.
Web siteleri başta olmak üzere, grafik tasarım ile ilgili pek çok işte Roboto’nun görsel iletişim gücünden faydalanılmaktadır. Logo tasarımı ve marka oluşturma konusunda Roboto’yu özellikle tavsiye ederim.
Avant Garde Font Ailesi
Özellikle altını çizmeliyim ki Avant Garde Font ailesine, bir grafik tasarımcı olarak tek kelime ile bayılıyorum.
Bu zarif fontun, logo tasarımları, kurumsal kimlik tasarımları ve poster tasarımları başta olmak üzere, grafik tasarım sanatının her alanında kullanılabileceğine inanıyorum.
Buna bağlı olarak, Avant Garde fontunun, bir markaya her anlamda değer katabileceğine inanıyorum.
Ciddi ve kurumsal bir marka sahibi olsaydım, kesinlikle Avant Garde Font ailesini tercih ederdim.
Exo Font Ailesi
Exo font ailesi de son derece temiz ve okunaklı font gruplarının başında gelmektedir.
En kurumsal yazı tiplerinin başında gelen Exo da grafik tasarımın hemen her alanında kullanılır.
Grafik tasarıma ek olarak, web tasarım alanında da sıklıkla başvurulan Exo Font ailesi, son yıllarda gerek markaların ve gerekse grafik tasarımcıların gözdesi haline gelmiştir.
Impact Font Ailesi
Kurumsal font tanımına en uyan fontların başında gelen Impact, özellikle poster, afiş ve açık hava reklamcılığında kullanılır.
Okunaklı ve kalın bir yapıya sahip olması dolayısıyla, markaların görsel reklam çalışmalarına bir ciddiyet ve kurumsallık katar.
Özellikle poster veya dış mekanda bir görsel tasarım çalışması yapacaksanız, size Impact fontu kesinlikle öneririm.
Dilerseniz, deneyin, ne söylemek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız; garanti ediyorum.
Nevis Font Ailesi
Kurumsal fontlar denildiğinde aklıma gelen ilk 10 fonttan birisi de Nevis’tir. Nevis Font ailesi de, grafik tasarım ve web tasarımın her alanında kullanılan, son derece ciddi ve güzel bir font ailesidir.
Çalışmalarınızda, Nevis font kullanacaksanız, bu kullanımları eğer doğru bir markada yapıyorsanız, görsel anlamda başarı neredeyse kaçınılmazdır.
Zira, Nevis font da diğer saydıklarım kadar kurumsal ve önemli bir fonttur. Deneyin ve görün…
Coolvetica Font
Coolvetica, son derece temiz, okunaklı ve düzgün bir fonttur.
Coolvetica fontun en önemli özelliği, yüzde yüz ücretsiz bir başka ifade ile free olmasıdır.
Logo tasarımlarınızda, kurumsal kimlik tasarımlarınız gönül rahatlığıyla bu güzel fontu kullanabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak web sitelerinizde ve özel görsellerinizde de Coolvetica’nın görselliğinden istifade edebilirsiniz.
Avenir Font
Avenir Font da kurumsal fontlara güzel bir örnektir.
Son derece okunaklı, ciddi ve kurumsal bir font olan Avenir, logo tasarımları başta olmak üzere, kurumsal kimlik tasarımlarında kullanılmaktadır.
Şirket içi ve dışı yazışmalar, web siteleri, Avenir’in eşsiz güzelliği ile bezenmişlerdir.
Dolayısıyla, gerek grafik tasarımcı ve gerekse web tasarımcılar tarafından çokça tercih edilmektedir.
Sonuç
İçeriğin başında da belirttiğim üzere, kurumsal fontlar, kurumsal, ciddi ve büyük markalar tarafından tercih edilmektedirler.
Bu yazı karakterlerinin kullanımı, markalara, ayrı bir kurumsallık, ayrı bir ciddiyet ve ayrı bir güzellik katmakla birlikte, markaların marka imajlarına da büyük yararları vardır.
Konu ile ilgili görüş ve yorumlarınızı yorumlar bölümüne yazabilir, konu ile ilgili değerli fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / LogoveGrafik.com
Not:
İçerikte kullanılan görsellerin pek çoğu bahsi geçen fontları temsil etmemektedir. Telif problemi oluşturmaması açısından kullanılan görsellerin önemli bir kısmı temsilidir. Sizler ilgili fontların gerçek hallerini Google başta olmak üzere tüm arama motorlarından bulabilir ve inceleyebilirsiniz.