Tipografik Logo Örnekleri
Grafikle yatıp tipografi ile kalkan, gözlerini yolda gördüğü yazılardan, dükkan logolarından alamayan, “y” harfinin kuyruğuna kafayı takmış, renklerin içinde kaybolmuş, evdeki terliklerin bile yamuk durmasından rahatsız, genç yaşta simetri hastalığına yakalanmış tüm genç tasarımcı kardeşlerime selamlar, sevgiler…
Bu içerikte grafik tasarım sanatının en önemli konu başlıklarından birisi olan, tipografik logo kavramından söz edeceğim.
Eğer içeriği sonuna kadar okursanız, tipografik logonun ne olduğunu anlayacak, hangi markalarda kullanıldığını görecek ve tipografik logoların önemini daha iyi kavrayabileceksiniz.
Genel anlamda logo kavramıyla ilgili daha detaylı bilgilere, Logo Nedir başlıklı içerikten ulaşabilirsiniz.
Tipografik Logo Nedir?
Fontlar ile oluşturulmuş logolara tipografik logolar denir. Bu tip logo tasarımları, adından da anlaşılabileceği üzere, yalnızca fontlar ile oluşturulmuştur. Üstünde, altında, yanında, sağında veya solunda herhangi bir amblem barındırmaz. Tipografik logolarda, ayrıca semboller bulunmaz.
Tamamen yazı sanatıyla oluşturulmuş logo tasarımlarıdır. Bu haliyle, minimal ve kurumsal bir yanları olduğunu özellikle belirtmeliyim.
Yani, bir müşteriniz sizden, kurumsal, ciddi ve minimal bir logo tasarım ya da kurumsal kimlik çalışması istediğinde, ya da siz gerçekten de büyük bir markaya logo yapacağınızda, çalışma alternatifleriniz arasına “tipografik bir logo çalışmasını” da koymalısınız.
Tipografik Logo Örnekleri ve Kurumsal Markalar
Tipografik logo tasarımları, eğer markaya uygun tipografi kullanılırsa, bir markayı kurumsal, ciddi, büyük ve minimalist gösterebilir.
Daha doğrusu, gerçekten büyük ve iddialı markalara bu tip logo tasarım çalışmaları yapılabilir. Bakın, altını özellikle çizmekte yarar görüyorum; her kurumsal ve büyük markaya mutlaka tipografik logo yapılmalıdır, gibi bir yaklaşım içerisinde değilim; ancak, tipografik logolar, bu gibi durumlarda alternatifler arasında olabilir, diyorum.
Dünya Markaları
Bu tip logolara, sonsuz ve sayısız örnekler verilebilir. İnternette bu konuyla ilgili görsel arama yaparsanız yüzlerce, belki de binlerce sonuca ulaşabilirsiniz.
Ancak ben burada, daha ziyade, kendini her anlamda kanıtlamış dünya markalarından ve onların tipografik logolarından söz etmeye çalışacağım. İşte size logolarında yalnızca tipografiyi kullanan 10 dünya markası…
SONY Logosu ve Tipografisi Efsanedir
Sony büyük bir dünya markasıdır. Bu marka logosunda ya da kurumsal kimliğinde, şimdiye kadar amblem veya sembol kullanmamıştır.
Sony markasının kurumsal kimliği ve marka imajı, meşhur “SONY” yazısına / logosuna emanettir. Sony’nin kendine has tırnaklı tipografisi, adeta marka ile özdeşleşmiş durumdadır. Bu olay, yıllardır böyle devam etmiştir, bundan böyle de devam edecek gibi gözükmektedir.
Coca-Cola Logosu ve Tipografisi Muhteşemdir
Coca-Cola logosu, tipografi ya da tipografik logo denildiği zaman akıllara gelen ilk logolardan birisi, belki de ilkidir.
Kendine has bir tipografisi ile adeta akıllara kazınmış olan bu logo, bugün dünyanın en ücra köşelerinde bile tanınırlığını sürdürmektedir. Elbette burada, markaya yapılan yatırımın da katkısı son derece büyüktür.
Samsung Logosu
Samsung markası, kendine has bir tipografisi olan logosunu kullanmaktadır. Hatta ve hatta, kendi markası için özel font tasarlatan Samsung, tipografiye ayrı bir önem vermektedir.
Gerek özel tipografisi, gerek renk kullanımı ve gerekse marka gücü, bugün Samsung logosunun akıllarda yer etmesini sağlamıştır.
Google Logosu
O bir internet devi, o bir teknoloji devi, diğer büyük markalar kadar geçmişi olmamasına karşın o bir dünya devi…
Elbette Google’dan söz ediyorum. Sizin, arama sonuçlarından siteme ulaşmanızı ve bu içeriği okumanızı sağlayan teknoloji ve internet devi Google’dan söz ediyorum.
Google da logosunda tipografiyi seçen markaların başında gelmektedir.
Ford Logosu
Dünyanın en önemli otomotiv devlerinin başında gelen Ford, logosunda herhangi bir amblem ve sembol kullanmamıştır.
Ford logosu, kendi markasına özgü bir el yazısıyla yazılmış ve bir elips şeklinin içine alınmıştır.
Dolayısıyla, Ford logosu, tamamen kendine has, tipografik bir logo tasarımıdır.
Lego Logosu
Lego, oyuncak sektörünün en büyüklerindendir ve bir dünya markasıdır. Lego markası da tıpkı diğer markalarda olduğu gibi, kendine özel bir tipografi ile oluşturulmuş bir logo ile marka varlığını sürdürmektedir.
Levi’s Logosu
Levi’s, dünya çapında tanınmış bir giyim markasıdır. Levi’s markası, yıllardır “LEVI’S” biçimde kullandığı kırmızı logosuyla zihinlerimizdeki yerini korumaktadır. Bu logo, özellikle benim yaş grubumdaki kişileri, Levi’s 501 kotun çok meşhur olduğu yıllara, 90’lara götürmektedir.
Sizi bilmem ama en azından benim için öyle…
FedEx Logosu
Dünyanın en büyük kargo şirketlerinden birisi olan FedEx, bold sayılabilecek fontlardan oluşan bir logoyu kullanmaktadır.
Logonun tipografisi ve kurumsal renkleri marka ile özdeşleşmiş durumdadır. FedEx logosunu gördüğümüzde, aklımıza büyük bir kargo markası geliyor.
NOKIA Logosu
Tamamen kendine has bir tipografisi olan NOKIA logosu, bana göre cep telefonu ve teknoloji gibi bir alanda ortaya konulabilecek en iyi tipografik logo örneklerinden birisidir.
Gerek tipografi seçimi, gerekse kurumsal renk uygulaması bence on numara…
IBM Logosu
IBM, tartışmasız bir dünya markasıdır. Hele ki benim gibi çocukluğunuzu 80’ler ve 90’larda yaşamışsanız, sizin için nostaljik bir anlamı da olabilir.
IBM logosu, hem karakteristik hem de teknolojik özellikler taşıyan tipografik bir logo tasarımıdır.
Dünya Markaları Yanılıyor Olamaz
Tipografik logonun içeriği ile ilgili bilgiler paylaşmaya çalıştım. Logo tasarımlarında tipografiyi seçen dünya markalarından örnekler vermeye gayret ettim.
Bence bu büyük markalar kesinlikle yanılıyor olamazlar.
Sizler de gerekli durumlarda, tipografik logoları kullanmalı ve benimsemelisiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ