Kurumsal Kimlik Nedir
Tüm LogoveGrafik.com takipçilerini sevgi ve saygı ile selamladıktan sonra kurumsal kimliğin ne olduğunu anlatmak, kurumsal kimlik nedir, nelerden oluşur, önemi nedir gibi soruların yanıtlarını vermek istiyorum.
Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimlik bir kuruluş ya da şirketin genel imajıdır. Bir başka ifade ile kullanılacak tüm basılı ve görsel materyallerin bir bütünüdür. Bunlar, küçük bir kartvizit tasarımından devasa bir gökdelen giydirmeye kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır.
Kurumsal Kimlik Nelerden Oluşur?
Bu başlığımızın altında kurumsal kimliği oluşturan öğeleri inceleyeceğiz. Yani, kurumsal kimlik öğeleri nelerdir, dilerseniz biraz bunlara bakalım.
1) Logo Tasarım
Logo tasarım, kurumsal kimliğin en temel ve ana öğesidir. Kuruluşun ve markanın tüm yol haritasını ve imajının belirlendiği öğedir. Logo, aynı zamanda marka imajının görsel özetidir. Kurumun tüm kimliği ve kurumsal kimlik öğeleri logo tasarımının üzerine inşa edilirler.
2) Slogan
Slogan, logo tasarımından sonra kuruluşla özdeşleşen en önemli öğelerden birisidir. Logo görsel öğedir. Buna karşın slogan işitsel ve akılda kalıcı bir öğedir.
3) Kurumsal Renk ve Tipografi (Fontlar)
Kurumsal kimliğin önemi dendiğinde kurumsal renk ve fontları söylemeden geçmek olmaz. Renkler kurumsal kimliğin en can alıcı birisidir. Tüm imaj, şirketin kimliği ve duruşunda renkler çok önemli bir rol oynarlar. Tipografi de (fontlar) en az renkler kadar önemlidir.
Bir logo tasarımında ve kurumsal kimlik tasarımında neredeyse imajın büyük bir kısmını renkler ve tipografi ortaklığı belirler.
4) Kurumsal Kimlik Kitapçığı (Kılavuzu)
Kurumsal kimlik kitapçığı, kurumsal bir şirket için vazgeçilmez öğelerin başında gelmektedir. Kurumsal kimlik kitapçığı kurumsal bir şirketin adeta kılavuzu görevini görür. O kuruluşu hiç bilmeyen birisi bile bu kitapçığa baktığında, renklerinin, logosunun ve diğer kurumsal kimlik öğelerinin nasıl kullanılması gerektiğini anlar. Örnek olarak kurumun logosu nasıl kullanılabilir. Doğru kullanım şekilleri nelerdir? Logo siyah zeminde ya da herhangi başka bir koyu zeminde nasıl kullanılabilir? Logo tasarımının yanlış kullanımları nelerdir?
Kısacası, kurumsal kimlik kitapçığı o kurumun doğru ve yanlış tüm kurumsal kullanımlarını kapsayacak şekilde oluşturulur.
5) Basılı Materyaller
Kartvizit tasarımı, antetli kağıt tasarımı, diplomat zarf tasarımı, fatura tasarımı, irsaliye tasarımı gibi pek çok basılı öğeden oluşmaktadır. Tüm bunlar kuruluşun logo, renk ve imajına göre oluşturulmalıdırlar. Ve hepsi görsel, imajsal anlamda aynı iletişim dilini konuşmalıdır. Aynı imajı vermelidir. Bu öğelerden herhangi birisinin imajı bozmasına ya da zedelemesine izin verilmemelidir. Bu bakımdan aynı ajans, reklam şirketi ya da tasarım atölyesi tarafından çalışılmasında yarar vardır.
6) Dijital Materyaller
Bunları da basılı materyaller gibi düşünmek gerekir. Dijital materyaller de tıpkı basılı materyaller gibi iletişim dili bakımından aynı dili konuşmalıdır. Aynı görsel imaja sahip olmalıdır. Bunlara örnek olarak, mailingler (mail tanıtım görselleri), mail imzaları ve benzeri bilgisayar ortamında oluşturulmuş çalışmalar sayılabilir.
7) Outdoor (Açıkhava) Öğeleri
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere bina giydirme, tabelalar, reklam raketleri, araç giydirme gibi öğeleri kapsar. Açıkhava öğelerinin de diğer tüm kurumsal kimlik öğelerine uygun olmaları beklenir.
8) Promosyon Malzemeleri
Kalem, bloknot, takvim, kahve kupası ve benzeri promosyon malzemelerini kapsar. Oluşturulan logo tasarımı bu saydığımız ve dahası sayamadığımız birçok promosyon malzemesine dikkatli ve özenli bir biçimde uygulanır. Renklere, fontlara ve logoya sadık kalınır.
Amaç kurumun imajını zedelemeden malzemeleri oluşturmak ve etrafta görünmesini sağlamaktır. Eğer doğru bir biçimde uygulanırsa şirket imajına çok ciddi katkısı olur. Kurumsal kimliğin önemi konusunu açık biçimde ortaya koyabilmek için yukarıda sözünü ettiğim hususlar olmazlar olmazlar arasındaydı.
Öncelikle, kurumsal kimliğin ne olduğu ve nelerden oluştuğu konularına açıklık getirmeliydim. Buna bağlı olarak logo tasarım ve diğer kurumsal kimlik öğelerini de açıklamak gerekirdi.
Tüm bunları açıkladıktan sonra gelelim kurumsal kimliğin önemi Sorusunun Cevabına…
Kurumsal Kimliğin Önemi
Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere kurumsal kimlik bir kurumun görsel imajıdır. Örnek olarak beş yıldızlı ultra lüks bir oteller zinciri düşünelim. Bu oteller zincirinin logo tasarımı ve onu takip eden tüm kurumsal kimlik öğesi tüketiciye ya da müşteriye beş yıldız, ultra lüks ve üst segment imajını verebilmeli, bu kuruluşun logo tasarımına ya da herhangi bir kurumsal kimlik öğesine bakan herkesle iletişimini bu anlamda kurabilmelidir.
Yani bir anlamda (aslında adından da anlaşılacağı üzere) kurumsal kimlik tüketici ile görsel ve imajsal iletişim kurar. Bu anlamda kurumsal kimlik bir kuruluşun tam olarak “kimliği”dir. Bu bakımdan düşünüldüğünde önemi çok ama çok fazladır. Tüketici ya da müşteri, ne dersek diyelim, bu imaja göre satın alma davranışını gerçekleştirir ya da gerçekleştirmez.
Dolayısıyla kurumsal kimlik (logo tasarımı, antetli kağıt, tabela tasarımı ve renkler) çok iyi planlanmalı; bu konuda uzman bir kreatif ajanstan ya da işinde çok tecrübeli bir tasarımcıdan destek alınmalıdır. Her rengin, her amblemin, her logo tasarımının, her tipografinin (fontun) aslında bir iletişim dili bulunmaktadır. Tüm bu enstrümanlar yerli yerinde ve gerektiği ölçüde kullanılırsa ortaya kendisini çok iyi ifade edebilen bir imaj çıkabilir. Kurumsal kimliğin önemi ile ilgili daha farklı bir içeriğe de şuradan ulaşabilirsiniz.
Bu içeriğimde siz değerli takipçilerimle kurumsal kimliğin önemi konusunu paylaştım. Konu hakkında haricen merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz olursa lütfen bana yazın, aklınıza takılan soruları rahatlıkla sorabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ