Diplomat Zarf Örnek Tasarım
LogoveGrafik.com takipçilerine her zaman olduğu gibi sevgiler, saygılar, gönülden merhabalar… Bu içerikte, bir diplomat zarf örnek tasarımı üzerinde durmak istiyorum.
Bilindiği üzere, diplomat zarf, kurumsal kimlik öğelerindendir ve önemi bir elementtir.
Genel itibariyle kurumsal kimlik hakkında daha derinlemesine ve detaylı bilgiler edinmek isterseniz, kurumsal kimlik nedir başlıklı içeriğe göz atmanız yararlı olabilir.
Öncelikle diplomat zarf nerelerde kullanılır, dilerseniz biraz buna bakalım.
Diplomat Zarf Nerelerde Kullanılır?
Diplomat zarf kullanım alanlarını iki farklı başlık altında incelemek uygun olacaktır.
Kurum İçi Kullanımı
Diplomat zarflar kurum içinde resmi yazışmalarda kullanılırlar. İçlerine resmi evraklar konulur ve özellikle kurumsal firmalarda departmanlar arası kullanılırlar. Ancak, diplomat zarfın, kurum içerisinde kullanım biçimi fazla yaygın değildir. Belirttiğim üzere, ancak ve ancak çok kurumsal ve büyük şirketlerde bu şekilde kullanılabilirler.
Kurum Dışı Kullanımı
Diplomat zarflar, daha ziyade, kurum dışı işler için kullanılırlar. Fatura, irsaliye, çeşitli resmi evraklar ve benzeri dokümanlar, kurum dışı teslimatlarında, diplomat zarfların içine konulur. Kurum dışı kullanım biçimleri oldukça yaygındır. Burada, kurumsal ve büyük firmalara ek olarak, orta ölçekli ve küçük firmalar da kurum dışı işlerde diplomat zarflardan yararlanırlar.
Diplomat Zarf Ölçüleri Nelerdir?
Ölçüleri zaman zaman, ufak tefek değişiklikler gösterse de, genel anlamda standart bir diplomat zarf ölçüsü 24 cm. x 10,5 cm. olarak kullanılmaktadır.
Örnek Bir Diplomat Zarf Tasarımı
Değerli takipçilerim, beni bilen bilir, özellikle müşterilerim ve şimdiye kadar çalıştığım insanlar, ben tüm tasarım işlerimde minimal bir çizgi benimsemiş, tasarında sade ve kurumsal davranan bir tasarımcıyım. Dolayısıyla sizlere örnek olarak vereceğim diplomat zarf tasarım örneği de bu düzlemde olacak.
Yukarıdaki görselde aslında gerçekte olmayan bir marka ve o markanın logosunu yaptım. Son derece basit ve tipografik bir logo oluşturdum. Gerçekte bu marka yok ama ben, siz genç tasarımcı arkadaşlarıma ve konu ile ilgili meraklılara örnek olsun diye böyle bir marka ismi ve logosu oluşturdum.
Şimdi sıra geldi, bu sözde markaya, diplomat zarf tasarımı yapmaya.
Öncelikle, 240 mm. x 105 mm. ölçülerinde bir doküman açıyoruz. Ben Adobe Illustrator programında çalışıyorum, siz de Illustrator ya da türevi bir program kullanabilirsiniz.
Bu dokümanı açtıktan sonra logomuzu sol üst köşeye yerleştiriyoruz. Adres ve iletişim bilgilerinin yer aldığı yer ise, dokümanımızın (yani zarfın) sağ alt tarafı.
Ayrıca kenar boşlukları, görsel ve simetrik açıdan aynı olmalı, yani logonun kenarlara olan boşluk değerleriyle, adresin kenarlara olan boşluk değerleri birebir aynı olmalıdır. Bu, görsel anlamda avantaj sağlar. Çok daha düzgün ve simetrik bir iş çıkmasını sağlar.
Örnek tasarımımızda, yalnızca kurumsal renk kullanılmıştır. Telefon numaralarını bilerek yazmadım, çünkü zaten öyle bir firma yok, sizler isteğe bağlı olarak yazabilirsiniz. Ayrıca ortaya kurumsal rengi kullanarak bir bant koydum, bu da size kalmış.
Diplomat Zarf Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diplomat zarf sizin ve markanızın adeta dış dünyadaki bir temsilcisi durumundadır. Dolayısıyla, özenle tasarlanmalıdır. Kullanılan özel ve kurumsal renklerin yanı sıra, hizalamalara son derece dikkat edilmelidir ve sade bir tasarım oluşturulmalıdır. Tüm bunlara ek olarak, kullanılan fontlar özel ve kurumsal fontlar olmalıdır. Herhangi bir font ile diplomat zarf tasarımı yapılamaz.
Diplomat zarf tasarımı ile ilgili aklınıza takılanları ve sormak istediklerinizi hiç çekinmeden bana sorabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ