CMYK Nedir?
Bu içerikte, değerli genç meslektaşlarıma ve konuya ilgi duyan herkese CMYK kavramından söz edeceğim. CMYK nedir, nerelerde kullanılır, CMYK açılımı nedir, CMYK baskı nedir ve benzeri soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.
Dilerseniz öncelikle CMYK nedir, sorusunun yanıtı ile başlayalım.
CMYK Nedir? CMYK’nın Tanımı Nedir?
Baskı makinelerinde kullanılan 4 ana boya rengine CMYK adı verilir. CMYK, profesyonel matbaacılıkta, matbaa makinelerinde, ofset baskı tekniği için kullanılan 4 boyayı ifade eder.
CMYK Açılımı Nedir?
- Cyan
- Magenta
- Yellow
- Key
Matbaacılıkta ve ofset baskıda kullanılan 4 ana renk aşağıda da görüldüğü üzere CMYK’yı oluşturmaktadır.
Şimdi bu renklere biraz daha yakından bakalım.
CYAN
CMYK’nın ilk boya rengidir. Turkuaz ya da Camgöbeği olarak adlandırılabilir.
Açık Mavi ya da Gök Mavisi olarak da bilinir.
MAGENTA
Magenta, dört ana renkten ikincisidir. Fuşya olarak da adlandırılabilir.
Diğer yandan Galibarda ya da Çingene Pembesi de denilebilir.
YELLOW
Matbaa boyaları içerisinde 4 ana renkten üçüncüsü olan yellow, adından da anlaşılacağı üzere Sarı demektir.
Sarı aynı zamanda canlılığın ve enerjinin rengidir.
KEY (Siyah)
Matbaa ve ofset baskı tekniğinde Anahtar Renk olarak kullanılır.
Ofset baskı tekniğine sonradan dahil olmuştur. Erken dönemlerde, Cyan, Magenta ve Yellow renklerinin karıştırılması ile Siyah yani Key elde edilmekteydi. Ancak bu olay maliyetleri arttırdığı için Siyah (Key) ayrı bir renk olarak üretilmeye başlanmıştır.
CMYK Baskı Nedir? Nasıl Oluşur?
CMYK baskıda 4 ana rengin ya da 4 baskı boyasının üst üste basılması söz konusudur. Tüm renkler bu 4 ana rengin üst üste, çeşitli oranlarda basılmasıyla elde edilirler. Bunun bir örneğini aşağıdaki görsellerde bulabilirsiniz. Daha iyi anlayabilmeniz açısından sizler için hazırladım.
CMYK Nerelerde Kullanılır?
İçeriğin başından bu yana söz ettiğim üzere, CMYK ofset baskıda kullanılır, diğer bir ifade ile matbaa makinelerinde basılacak olan işler tamamen CMYK mantığı ile işler.
22 yıllık reklamcı ve tasarımcı bir arkadaşınız olarak şu hatırlatmayı yapmayı son derece yararlı görüyorum ki o da şudur: eğer bir grafik tasarımcıysanız, bir broşür, bir katalog ya da herhangi görsel bir tasarım çalışmışsanız, baskıya göndermeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de dokümanın renk modudur.
Çalışılan doküman, eğer matbaada basılacak bir dokümansa, renk modunun ve içindeki tüm görsellerin CMYK olması gerekmektedir.
Gerek bu konu ile ve gerekse başka konular ile ilgili aklınıza takılan her şeyi bana sorabilir, yorum yapmak isterseniz yorumlar kısmına yorumunuzu yapabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ
Merhaba, tasarim bir logoyu kartvizit baski icin matbaaya gönderdim. Ancak cmyk da gradient olmaz diyor. Bunu nasil yazip göndermem lazim? Simdiden tesekkürler…
Kodlar su sekilde:
HEX: #E5C12B – #FAD659
RGB: (229,193,43) – (250,214,89)
CMYK: 0% 14 % 73% 10% – 0% 14 % 63% 2%
HEX: #0B6DAA – #36A9E1
RGB: (11,109,170) – (54,169,225)
CMYK: 63% 24 % 0% 33% – 67% 22 % 0% 12%