BMW Logosu Değişti ve Yenilendi
Büyük dünya markası, ünlü Alman otomotiv devi BMW logo tasarımında değişikliğe gitti. Dünya çapında büyük bir marka olan BMW bu değişimle neyi amaçladı ve neler yapmak istedi? Bunları yorumlamaya ve detaylarıyla siz değerli takipçilerime aktarmaya çalışacağım.
BMW Markasının Eski Logosu
BMW markasının eski logosu kalın kenarlıklı siyah bir daire içerisinde mavi ve beyaz öğelerden oluşmaktaydı.
Hatta bazı kişiler ve tasarımcılar söz konusu bu mavi ve beyaz kullanımın uçak pervanesini simgelediğini söylerler.
Doğrudur, değildir; bilemiyorum. Ancak 23 yıllık bir tasarımcı ve iletişimci olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ve bu söylediğim tartışmasız bir gerçektir: dünya markası BMW, söz konusu logoyu, elbette doğru marka iletişimi ve marka değeri sayesinde adeta akıllara kazımıştır.
BMW logosunu en son 1997 yılında revize etmişti. Logonun 2020 yılında değiştirildiğini düşünürsek, yaklaşık 23 yıl bu logoyu kullandı.
Öte yandan, 1917 yılından bu yana, ara ara logosunu değiştiren ya da revize eden BMW, yeni logolarının hiçbirisinde var olan genel imajdan çok çok farklı bir kullanıma gitmemiş, eski logolardan apayrı bir imaj sunmamıştır.
Diğer bir ifadeyle BMW logolarını yenilerken genel marka imajı ve görsel imaj gözetmiştir. Bambaşka ve hiç olmamış bir kullanıma gidilmemiştir.
BMW Yeni Logosu ve Anlamı
BMW markası, en son 1997 yılında değiştirdiği ve yenilediği logosunu 2020 yılında yeniden farklı bir imajla sundu.
Söz konusu yeni logosu, eski logolara oranla çok daha soft ve minimal bir imaj barındırmaktadır. Diğer bir ifadeyle, BMW’nin yeni logosu eski logolara oranla çok daha sade, minimal ve soft durmaktadır. Bu anlamda BMW markasının yeni logosu, minimalist logo tasarım tarzına güzel bir örnektir.
23 yıllık bir iletişimci ve tasarımcı olarak yeni logoyla ilgili benim naçizane yorumum ise şudur: Bilindiği üzere, motorlu araçlarda artık elektrik devri başlamıştır. Bu devir hızla ilerlemektedir.
Çok yakın bir gelecekte ise, çevreyi kirletmeyen, çevreci ve çevre dostu diyebileceğimiz elektrikli araçlar dünyaya hakim olacaklardır.
Dolayısıyla ben, bu minimal logoya baktığım zaman, çevreyi kirletmeyen, çevre dostu ve elektrikli bir araç imajını görüyorum. Bana göre yeni logonun asıl anlamı ve imajı budur.
Diğer bir ifadeyle BMW, elektrikli yeni döneme tüm alt yapısıyla hazırlandığı gibi marka imajı ile de hazırlanmış.
Diğer yandan logo tasarımında renk seçimi de BMW markasının genel konseptine uygun ve eskiyle bağını koparmayacak bir biçimde yapılmış.
Yeni logoyu, bu anlamda çok başarılı ve minimal bulduğumu bir kez daha söylemeliyim.
Kökten Bir Değişim Söz Konusu Değil
BMW logosunda, 1917’den bu yana olan değişim süreci düşünüldüğünde, kökten bir değişim olmamıştır. Bazılarının uçak pervanesi olduğunu iddia ettiği mavi ve beyaz kullanım aynen devam etmektedir. Yine yuvarlak konsept de eski logolar ile aynıdır. Ancak logo, sadeleştirilmiş ve minimal bir görünüme kavuşturulmuştur.
Bana göre bu sadelik, zaten marka değeri üst düzey olan BMW’nin kalitesine ve marka imajı artı bir güç katmıştır.
Sonuç
1917 yılından bu yana BMW, döneme ve dönemin iletişimsel ihtiyaçlarına göre, ara ara logosunu değiştirmekte, tabiri caizse revize etmektedir.
Elektrikli ve çevreci otomobil imajını düşündüğümde ise, bu büyük dünya markasının yeni logosunu çok beğendim.
Aklınıza takılan ve sormak istediklerinizi bana rahatlıkla sorabilir, görüş ve yorumlarınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / LogoveGrafik.com