Grafik Tasarıma Yeni Başlayanlar için Önemli İpuçları

Bu içeriği, grafik tasarıma ilgi duyan, başlamak isteyen ancak nereden başlayacağını bilemeyen genç tasarımcı adayları için yayınlıyorum. Grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları vermeye çalışacağım. Bu içeriği sonuna kadar okuyup gerekli notları alıp uygularsanız, başarılı olmamanız için hiçbir neden yok.

Grafik tasarım sanatına ilgi duyan ve yeni başlayanlar için önemli ipuçlarını madde madde açıklamaya çalışacağım.

Madde madde açıklamamın nedeni, kafa karıştırıcı olmamak, açık, net ve anlaşılır olmaktır. Ben 22 yıllık bir grafik tasarımcı arkadaşınızım. Dolayısıyla, mesleki tecrübelerimi paylaşırken sıkıcı olmamalıyım, kafa karıştırıcı olmamalıyım ve içeriklerin sizlere faydalı olması için elimden geleni yapmalıyım.

Grafik tasarıma yeni başlayanlara önerilerimi sıralamadan önce, önemli gördüğünüz yerleri not almanızı öneririm. Gerçi not almasanız da, problem değil, LogoveGrafik.com her daim burada olacak.

  • Yeteneklerinizi Sorgulayın
  • Yaratıcı Olun
  • Renklere ve İletişim Dillerine Hakim Olun
  • Fontları ve Tipografiyi Öğrenin
  • Esinlenin, İlham Kaynaklarınızı Artırın
  • Gözlemleyin
  • Başkalarından Akıl Danışın
  • Sade ve Minimal Çalışmalar Üretin
  • Programları İyi Öğrenin
  • Hizalamalara Dikkat Edin, Temiz İş Çıkarın
  • Tasarım Eğitimi Alın
  • İşinizden Keyif Alın

Dilerseniz şimdi gelin, sıraladığım bu 12 maddeyi detaylandıralım.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Yeteneklerinizi Sorgulayın

Grafik tasarım sanatı her şeyden önce bir yetenek meselesidir. Grafik tasarıma yeni başlıyor ya da başlamayı düşünüyorsanız, bence yapmanız gereken ilk şey şudur: “Ben gerçekten bu konuda yetenekli miyim, bu işi yapabilecek birisi miyim, elime kalem alıp herhangi bir şey çizebiliyor muyum?” gibi soruları kendinize sorun.

Hani büyüklerimiz derler ya, “insan kendi kendinin doktorudur.” Burada da durum aynen böyle. Zira bir konuda yetenekli olup olmadığınızı en iyi siz bilirsiniz.

Kendi kendinizi sorgulamalarınızın nihai yanıtı “evet” ise, bence en büyük problem ortadan kalkmış demektir.

Bu arada yetenek işin ilk kısmı, onun bir alt başlığı da istektir. Yani bu işte yeteneklisiniz ama “istekli” de olmanız gerekiyor.

Şunun altını da önemle çizmem gerekiyor, “bir insan istekli olduğu ve istediği bir işte başarılı olabilir.”

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Yaratıcı Olun

Yaratıcılık, bizim mesleğimiz olan grafik tasarımın en önemli parametrelerinden birisidir.

Bu konuda iki farklı durum söz konusudur. Bunlardan ilki “doğuştandır, Allah vergisidir.” Diğeri ise “sonradan geliştirilebilir.”

Yani, bazı meslektaşlarımızda “yaratıcılık” tabiri caizse Allah vergisiyken, diğer meslektaşlarımız (doğuştan yaratıcılığa sahip olmayanlar) yaratıcılıklarını sonradan geliştirebilirler.

Yaptığınız en basit ve düz işte bile yaratıcılığınızı konuşturmaya ve fark yaratmaya bakın. Ahmet, Mehmet, Ayşe ve Fatma’ya bakın, kartvizit tasarımları birbirlerine çok mu benziyor, kullandıkları fontlar neredeyse birbirlerinin aynı mı?

İşte, siz daha iyisini yapmaya çalışın, yaratıcılığınızı kullanın. Sıradanlığa ve tekdüzeliğe düşmeyin. Ahmet’in, Mehmet’in, Ayşe’nin ve Fatma’nın kervanına katılmayın.

Elbette, salt yaratıcılık adına, abuk sabuk tasarımlar yapmaktan söz etmiyorum. Yaratıcılıkla, saçmalık arasında son derece ince bir çizgi bulunmakta, bunun farkına varmalısınız.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Renklere ve İletişim Dillerine Hakim Olun

Renklerin dilinden anlamak, doğru renkleri doğru yerlerde kullanmak bir grafik tasarımcı için çok önemlidir.

Çünkü, görsel iletişim tasarımı açısından, her rengin kendine ait bir iletişim dili, her rengi kendine ait bir imgesi bulunmaktadır. Grafik tasarıma yeni başlayan birisinin bence ilk öğrenmesi gereken konuların başında renklerin anlamlarıdır.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Fontları ve Tipografiyi Öğrenin

Grafik tasarıma yeni başlayan bir grafik tasarımcı adayı, fontların gizemli dünyasını keşfetmelidir. Zira, bizim işimiz bir bakıma, fontlarla yapılan görsel iletişimdir.

Piyasada bulunan tüm trend fontları çok iyi öğrenin. Ondan da önemlisi, hangi font hangi tip işte nasıl kullanılır, bunları irdeleyin.

Örneğin bir çikolata ambalaj tasarım çalışmasında hangi fontlar kullanılmış, bir kurumsal kimlik tasarım çalışmasında ne tip fontlar bulunuyor, hepsini ama hepsini çok iyi incelemeniz gerekiyor.

Tipografiyi son derece iyi öğrenmeniz ve anlamanız gerekiyor. Bir grafik tasarımcı için, fontlar ve tipografi sanatı olmazsa olmazdır.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Esinlenin, İlham Kaynaklarınızı Artırın

Başarılı grafik tasarım çalışmalarını inceleyin. Sektörel yayınları takip edin. Dünyaca ünlü grafik tasarımcıların çalışmalarına bakın. Naçizane, benim gibi ulusal çaptaki (inşallah bir gün uluslararası çapta olurum) eski tasarımcıların çalışmalarından ve paylaşımlarından feyz alın.

Tüm bunlar, grafik tasarıma yeni başlayan birisi olarak sizin ilham kaynaklarınızı artıracaktır. İlham kaynaklarınızın artması, yaratıcılığınızın artmasının yanı sıra, yapacağınız işlerde ciddi bir profesyonellik oluşturacaktır.

İncelediğiniz tasarımlardan ilham alın, bakın altını önemle çizmek istiyorum; incelediğiniz tasarımları çalmayın, onlardan ilham alın ve daha iyisini siz yapın…

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Gözlemleyin

Gözlemlemek, gözlemci olmak bir grafik tasarımcı için olmazsa olmazlardandır. Söz ettiğim gözlemcilik ya da gözlemci olmak, yalnızca grafik tasarım ile ilgili yapılmış işler için geçerli değildir.

Hayatın her alanını çok iyi gözlemleyin. Sokakları, yönlendirme tabelalarını, mağazaların tabelalarını, büyük markaların logolarını, ciddi şirketlerin kurumsal kimliklerini, binalar üzerinde duran devasa reklamları…

Her şeyi ama her şeyi çok iyi gözlemleyin. Gözlemlemek, sizin algılarınızı açar, bu da tasarımlarınıza olumlu bir biçimde yansır. Bakın, özellikle altını çiziyorum; grafik tasarıma yeni başlayanlardansanız, lütfen ama lütfen gözlemci olun, çok faydasını göreceksiniz.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Başkalarından Akıl Danışın

“Akıllı adam, aklını kullanır. Daha akıllı adam, başkalarının aklını da kullanır.” George B. Shaw’ın en sevdiğim sözlerinden birisi…

Zira hiç kimse olayları dört dörtlük değerlendirme yetisine sahip değildir, kendisi öyle sanabilir orası ayrı mesele; ancak her zaman başka fikirlere ve görüşlere de ihtiyaç vardır.

Bu anlamda oluşturduğunuz tasarımları başkalarıyla paylaşmanızı (bu kişiler yakın çevrenizden de olabilir, hiç tanımadığınız kişiler de olabilir) önemle öneririm.

Tasarımlarınızla ilgili başkalarının fikirlerini alın, eleştirilmekten korkmayın. Sizin “pohpohlanmaya” ihtiyacınız yok, doğruyu bulmaya ihtiyacınız var, unutmayın.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Sade ve Minimal Çalışmalar Üretin

22 yıllık bir tasarımcı ve reklamcı olarak şunu net bir biçimde söyleyebilirim: “en iyi fikir, basit fikirdir.” Dolayısıyla en iyi tasarım basit, kafa karıştırmayan, basit ve sade tasarımdır.

Sizlere naçizane önerim, görsel tasarım çalışmalarınızda sadeliği, minimal tasarım tarzını ve basitliği ilke edinin.

Grafik tasarım sanatının asıl hedefi, bir markayı, ürün ya da hizmeti en sade ve net bir biçimde ifade edebilmektir.

Dolayısıyla birbirleriyle alakasız görsellerden, fontlardan ve renklerden uzak durun. Sade olun, gösterişsiz olun, minimal ve net olun…

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Programları İyi Öğrenin

Grafik tasarım sanatı, teknolojik gelişmelerin hızla arttığı, grafik tabletlerin, özel kalibrasyonlu çizim ekranlarının önemli bir gelişme kaydettiği, bilgisayarların adeta uçtuğu ve grafik tasarım programlarının sürekli güncellendiği günümüzde, teknolojik bir hal almıştır.

Değerli arkadaşlar, bizim işimizin bir yüzü sanat, diğer yüzü teknolojidir. Dolayısıyla, grafik tasarım programlarını son derece iyi öğrenmeniz gerekmektedir.

Sizler, modern zamanların grafik tasarımcı adayları ya da grafik tasarımcılarınız. Dolayısıyla, yalnızca grafik tasarım programlarını değil, bilgisayarlar hakkında da sürekli güncelliğinizi korumalısınız. Zira tasarımlar, artık kağıt kalemden ziyade, bilgisayarlarda yapılıyor.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Hizalamalara Dikkat Edin, Temiz İş Çıkarın

Hizalamalar, harf arası boşluklar, tasarımda görsel öğelerin birbirlerine olan dengeleri bence grafik tasarımın temelini oluşturmaktadır.

Dolayısıyla grafik tasarımı yeni başlayanlar, hizalamalara, harf arası boşluklara ve görsel öğelerin birbirleriyle olan dengelerine dikkat etmelidirler.

Bu net hadiseyi, böyle üstün körü söylemekle olmaz, net örnek gerekir. Şöyle ki; bir dünya markası olan FedEx markasının logosunda, harf arası boşlukların önemini çok daha iyi gözlemlemekteyiz.

FedEx logosu, daha önceki içeriklerde bahsettiğim üzere, logo tasarımda tipografik logo kavramına girmektedir.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Yalnız logonun öylesine gizli bir anlamı vardır ki, o da harf arası boşluklarla sağlanmıştır.

E harfi ve X harfi arası boşluklar negatif yönde kullanılmıştır. Dolayısıyla birbirlerine yaklaştırılan bu iki harften aslında bir “ok” türetilmiştir. Bence, bu “ok”, FedEx markasının dünya çapında bir kargo kuruluşu olması, gönderilerinin son derece “hızlı” olması ile ilişkilendirilebilir.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Tasarım Eğitimi Alın

Katıldığım her platformda dile getirmeye çalışıyorum, her öğrencime söylüyorum ve grafik tasarım sanatı ile ilgilenmek isteyen herkese önemle belirtiyorum ki, grafik tasarımı oluşturan şey “program” değil, “tasarımcıdır.”

Dolaysıyla, grafik tasarım programları, gerekli olmakla birlikte yalnızca birer araçtır. Sizler, grafik tasarıma yeni başlayan bir grafik tasarımcı adayı olarak, grafik tasarım eğitimi almalısınız. Bu işin kaynağı, üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri ve grafik tasarım bölümleridir.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

İşinizden Keyif Alın

İşinizi sevin ve işinizden keyif alın. Yalnızca grafik tasarım sanatı için değil, tüm meslekler için geçerli olan bir kural var: bir insan sevdiği, yaparken keyif aldığı işte çok daha fazla başarılı olur.

İstekle, arzuyla ve keyifle yapılan işler başarıya ulaşırken, zorla ve isteksiz yapılan işler de başarısızlığa mahkumdur.

Sizlere, işinizi sevmek şöyle dursun, işinizden ekstra keyif almanızı öneririm.

grafik tasarıma yeni başlayanlar için önemli ipuçları

Sonuç

Merak eden, sorgulayan, eğitimli, yetenekli, istekli, eleştiriye açık, kendisini sorgulayan, teknik ve mesleki donanıma sahip, renkleri su gibi bilen, gözlemci ve titiz bir grafik tasarımcı olmaya çalışın.

Özgün ve sade tasarımlar yapmaya gayret edin. Kendinizi ve yaratıcılığınızı sürekli geliştirmeye çalışın.

Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ

Sizler İçin Seçtiklerimiz

3 YORUMLAR

  1. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire
    community will be grateful to you.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz