Adobe Illustrator Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Biz reklamcıların ve tasarımcıların vazgeçilmez araçlarından birisidir Adobe Illustrator… Kullanım alanları, kolaylığı ve iş bitiriciliği bakımından etkili bir silahtır Adobe Illustrator… Değerli takipçilerim, bu yazımda Adobe firmasının Illustrator yazılımından söz edeceğim. Böylesine etkili bir tasarım programından söz etmemek olmazdı.
Adobe Illustrator nedir sorusuna verilebilecek en net ve tanımsal yanıt, Adobe yazılım firması tarafından geliştirilen vektörel (çizim) tabanlı bir tasarım programıdır.
İlk defa 1987 yılında piyasaya sürülen program, bugün dünyanın en önemli network ajansları ve profesyonel tasarımcılar tarafından tercih edilir hale gelmiştir.
Adobe Illustrator Nedir?
Adobe yazılım firması tarafından geliştirilen (ve halen daha geliştirilmeye devam edilen), güncelliğini sürekli koruyan, vektörel çizim imkanı tanıyan Adobe Illustrator, diğer taraftan da Adobe ailesine mensup olması bakımından tüm adobe programlarıyla mükemmel bir uyum içerisinde çalışan özel bir grafik programıdır.
Adobe Illustrator ve Kullanım Alanları
Adobe Illustrator’ün pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Bunlar arasında ilk sırada, ismini de aldığı, illüstrasyon işi sayılabilir. Yani bu harika programda, son derece sanatsal, güzel ve renkli çizimler yapılabilir, özel karakterler oluşturulabilir. Kardeşi Adobe Photoshop’ta yapılamayan vektörel çalışmalar Illustrator’de yapılabilir.
Yani bir başka ifade ile, bu programda yapılan çizimlerde (vektörel tabanlı olması dolayısıyla) oluşturulan obje istenildiği kadar büyütülsün herhangi bir görüntü kaybına uğramayacaktır.
Adobe Illustrator aynı zamanda mükemmel bir logo tasarım programıdır. Kurumsal bir logo tasarımı için ihtiyaç duyulacak iki şeyden birisi Adobe Illustrator programıdır. Diğeri ise tahmin edebileceğiniz üzere usta bir grafik tasarımcı ya da reklamcıdır.
Diğer yandan, illustrator muhteşem bir kurumsal kimlik tasarımı yapma aracıdır. Adobe Illustrator’de tüm bu saydıklarımıza ek olarak broşür, katalog, afiş, poster, kartvizit, banner ve görsel tasarımla ilgili ilgili belki de ne varsa… Tüm tasarımlar başarılı bir biçimde yapılabilir. Web ara yüz tasarımları için de Adobe Illustrator programından sıklıkla yararlanılır.
Adobe Illustrator En Profesyonel Grafik Tasarım Programlarının Başında Gelir
Yukarıdaki başlık yalnızca benim kendi görüşüm değildir. Bu harika programın, en başarılı ve belki de en profesyonel tasarım programı olması günümüz reklamcılık ve tasarım dünyasının adeta bir gerçeğidir.
Dünyaca ünlü reklam ajansları, dünyaca ünlü profesyonel tasarımcılar ve daha niceleri tercihlerini Adobe Illustrator’den yana kullanmışlardır.
Bunun böyle olmasında elbette ki Adobe yazılım firmasının çalışmaları, katkıları ve emekleri büyüktür; ancak neresinden bakarsak bakalım Adobe Illustrator sürekli güncellenen sürümleriyle, kendisini yenilerken aynı zamanda da geliştirmesiyle dünya çapında bir program haline gelmiştir.
Adobe Illustrator İşletim Sistemi Ayırmaz
Bu profesyonel program işletim sistemi ayırmamaktadır. Windows işletim sistemi altında da MacOS işletim sistemi altında da rahatlıkla çalışabilmektedir. Daha doğrusu her iki işletim sistemiyle de çalışabilecek versiyonları mevcuttur.
Dolayısıyla, ister Windows tabanlı isterse MacOS tabanlı bir işletim sisteminiz olsun, bu harika programı her iki işletim sisteminde de kullanabilirsiniz.
Ben de, logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı, ambalaj tasarımı ve diğer görsel tasarım işlerimde Adobe Illustrator’u sıklıkla kullanmaktayım.
Illustrator’de Desteklenen Dosya Biçimleri
Adobe Illustrator kendi ailesinden olan diğer programların (adobe) dosya formatlarının önemli bir kısmını desteklediği gibi, dünya çapında kabul görmüş formatları da azımsanmayacak derecede desteklemektedir. Adobe Illustrator’un desteklediği dosya formatlarını daha detaylı bir biçimde incelemek isterseniz ilgili sayfaya şuradan ulaşmanız mümkündür.
Bu içeriğimde Adobe Illustrator programı nedir, kullanım alanları nelerdir, neden en çok tercih edilen grafik programıdır, desteklediği dosya formatları nelerdir ve hangi işletim sistemlerinde çalışabilmektedir sorularına yanıt vermeye çalıştım.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ