Grafiker ve Grafik Tasarımcı Maaşları
Değerli grafik tasarımcılar, konuyu merak eden sevgili takipçilerim, kıymetli tasarımcılar ve saygıdeğer art direktör meslektaşlarım… Bu içerikte grafiker, grafik tasarımcı ya da art direktör maaşları konusunu emine boyuna ele almaya ve elimden geldiği kadar açıklayıcı olmaya çalışacağım.
Bir grafiker ne kadar maaş alır? Grafik tasarımcı ne kadar kazanır? Art direktörlerin maaşları neye göre belirlenir ve ne kadar kazanırlar? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını, meslekte 22 yılını geride bırakmış ve sayısız marka ile çalışmış bir tasarımcı olarak vermeye çalışacağım.
Maaş ya da kazanç konularına geçmeden önce, grafiker, grafik tasarımcı ya da art direktör kavramlarını biraz açmak isterim.
Grafiker
Sanatsal yönü fazlaca bulunmayan, işi gereği bulunması da fazla gerekmeyen, genel anlamda program ve bilgisayar bilgisine sahip, genellikle grafik uygulama alanında çalışan, işleri baskıya hazırlayan, matbaa ve diğer baskı tekniklerine hakim, emekçi kardeşlerimi, ben “grafiker” olarak tanımlıyorum.
İyi bir grafiker; hızlıdır, tecrübelidir, baskı tekniklerini çok iyi bilir. Elbette kavramı insana özgü bir kavramdır, ancak iyi bir grafiker neredeyse hatasız çalışır.
Grafik Tasarımcı (Art Direktör)
Okullu ya da alaylı, tasarım konusunda belirli bir eğitimi ve tecrübesi bulunan, renk, tipografi, perspektif ve benzeri tasarımsal kavramlara hakim, markaların logolarına, kurumsal kimliklerine, imajlarına yön verebilecek düzeyde, sanatsal ve görsel yönü gelişmiş, kıymetli meslektaşlarımı da grafik tasarımcı ya da diğer bir ifadeyle art direktör olarak tanımlamaktayım.
Elbette, konuyla ilgili çeşitli tanımlamalar bulunmakla birlikte, yukarıda yapmış olduğum tanımlar, benim 22 yıllık mesleki tecrübelerim ya da izlenimlerim ışığında yapılmışlardır. Burada sizlere ansiklopedik bilgiler verme iddiasında değilim…
Ancak, genel manada; grafiker ve grafik tasarımcı (art direktör) tanımları böyledir.
Grafiker Maaşları Neye Göre Belirlenir? Grafikerler Ne Kadar Kazanır?
Bu soruların yanıtı, bir grafikerin, bilgisi, tecrübesi ve baskıya hatasız bir biçimde iş gönderebilme yetkinliği ile ilgilidir.
Yani, baskı ve matbaa tekniklerine hakim, işinde uzman, hızlı ve hatasız çalışan tecrübeli bir grafiker 10.000 TL civarında bir maaş alabilir. Elbette, elde ettiği kazanç, çalıştığı kurumun büyüklüğü, profesyonelliği ve kurumsallığı ile de yakından ilgilidir.
Buna karşın, tecrübesiz, henüz öğrenme aşamasında diye tabir edebileceğim “çaylak” bir grafiker, 2020 yılı itibariyle ortalama 3000 TL civarı bir maaşla işe başlayabilir.
Elbette, bunlar ortalama rakamlardır. Serbest piyasa ekonomisi sisteminde yaşıyoruz. Vermiş olduğum rakamların fazlası da olabilir, azı da söz konusu olabilir. Benim vermiş olduğum rakamlar, bir kez daha altını çizmekte yarar görüyorum ki, ortalama rakamlardır.
Art Direktör ya da Grafik Tasarımcı Maaşları
Bir art direktörün ya da diğer bir ifadeyle, bir grafik tasarımcının kazancı da tıpkı grafikerlerde olduğu gibi değişkendir.
Profesyonel, eğitimli, (okullu ya da alaylı) tecrübeli, renk ve tipografi bilgisi iyi olan, deyim yerindeyse harf aralıklarını bile kafayı takan, tasarım konusunda markaya değer katabilecek, büyük ve güçlü markalara görsel bakımdan yön verebilecek bir art direktör ya da grafik tasarımcı, eğer doğru bir kurumda ise iyi para kazanır.
Yukarıda, özelliklerini saydığım bir art direktör, 20.000 – 30.000 TL gibi maaş alabilir.
Yine, yeni mezun bir art direktör ya da grafik tasarımcı ise başlangıç olarak, 4000 TL gibi maaşla işe başlayabilir.
İçeriğin başından beri özellikle belirtiyorum ve yine özellikle altını çizmek istiyorum ki söz konusu bu kazançlar hem ortalama fiyatlardır hem çalışılan kurum ya da kuruluşa göre değişiklik arz edebilir, hem de kişinin kendi özelliklerine göre farklılık gösterebilir.
Benim Size Özel Tavsiyem
Değerli grafiker ve grafik tasarımcı arkadaşlarım, ister grafiker olarak isterseniz de art direktör pozisyonunda çalışın.
Eğer grafikerlik yapıyorsanız, yani diğer bir ifadeyle “uygulamacı grafiker” olarak çalışıyorsanız, özellikle teknik konularda kendinizi geliştirmeye bakın. Ofset baskı tekniği başta olmak üzere, tüm baskı tekniklerini öğrenin.
İşleri baskıya hazırlarken, son derece dikkatli olun. İşverenleriniz sizlerden, hızlı ve hatasız iş beklerler.
İşlerinizde, baskı tekniklerine hakim bir grafiker olarak, hızlı, dikkatli ve özenli olun… Dosyalama sisteminizi düzgün ve kolay ulaşılabilir bir biçimde oluşturun.
Eğer bir reklam ajansı ya da herhangi bir kurumda grafik tasarımcı ya da art direktör olarak çalışıyorsanız, tasarım odaklı gelişmenizde yarar var.
Elbette bir grafiker gibi baskı tekniklerine sizler de hakim olun, fazla bilgi her zaman iyidir, ancak; özellikle görsel tasarım ve marka tasarımları konusunda kendinizi geliştirin.
Markalaşmanın önemi konusunu iyi özümseyin. Sizler, kullandığınız renklerle, tipografi ile, görsellerle ve genel anlamda tasarım tarzınız ile markalara yön verecek olan kişilersiniz.
Paraya Odaklanmayın
Elbette, herkes para için çalışır. Her emeğin bir karşılığı vardır. Her işin bir değeri olması son derece doğaldır.
İster grafiker olun, ister art direktör ya da bir grafik tasarımcı olun, para odaklı düşünmeyin. Öncelikle kendinizi geliştirmeye ve mesleğinizde ilerlemeye bakın.
Mesleğinizde ilerledikçe, olayın doğal bir neticesi olarak, kazançlarınızın arttığını, aldığınız ücretlerin fazlalaştığını da göreceksiniz.
Söz konusu gelişim, yalnızca bir kuruma bağlı olarak çalışan grafiker ya da grafik tasarımcıları kapsamamakta, freelance çalışan grafikerler ya da art direktörler için de geçerlidir.
Bu noktada, daha önce yazmış olduğum içeriklerden birisi olan Freelance Çalışanlara Tavsiyeler içeriği sizlere yararlı olabilir.
Sonuç
Grafiker ve art direktör (grafik tasarımcı) maaşları, kişinin kendi özelliklerine göre, çalışılan kurumun büyüklük ve kurumsallığına göre değişkenlik gösterebilir.
Sözünü etmiş olduğum ücretler, ortalama ücretlerdir. Günümüzün acımasız iş dünyasında, bazen olmayacak, olamayacak kadar düşük ücretler de söz konusu olabilmektedir.
Mesleğinde çok yetkin ve tecrübeli kişiler, bazen mecburiyetten, bazen de başka sebeplerden ötürü düşük maaşlara da çalışabilmektedir.
Gönül ister ki herkes emeğinin, yeteneğinin ve bilgisinin karşılığını alsın. Eminim ki herkesin temennisi de bu yöndedir.
Konu ile ilgili görüşlerinizi yorumlar bölümüne yazabilir ya da bana sormak istediklerinizi çekinmeden sorabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / LogoveGrafik.com
Türkiye’de 20-30 k kazanan art direktör bulamazsınız.