Logo Tasarım Sunumu Nasıl Yapılır?
İyi iş çıkarmak önemlidir. Ancak, çıkan iyi işi, etkili bir biçimde sunmak; en az iyi iş çıkarmak kadar önemlidir.
Bu içerikte logo tasarımlarının nasıl sunulması gerektiğinden söz edeceğim.
Müşterinize bir logo tasarladınız, onu nasıl sunmalısınız? Genel anlamda bu soruya yanıtlar vermeye çalışacağım.
Gerek marka sahiplerinin ve gerekse grafik tasarımcı arkadaşlarımın yararlanacaklarını düşündüğüm bu içeriği sonuna kadar okursanız, logo tasarımını etkili bir biçimde sunmanın en az iyi bir logo tasarımı oluşturmak kadar önemli bir konu olduğunu sizler de anlayacaksınız.
Elbette, bilenler bilir. Profesyonel grafik tasarımcı arkadaşlarımın bir çoğu, logo tasarımında sunumun önemini bildiklerine adım gibi eminim. Ancak içeriğin, özellikle mesleğe yeni başlamış ve başlamak isteyenler için son derece yararlı olacağına inanıyorum.
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından, bir logo tasarımının etkili bir biçimde sunulabilmesinin yöntemlerini madde madde sıralamaya çalışacağım. İyi bir sunum yapmanın püf noktalarını, eski bir reklamcı, iletişimci ve tasarımcı olarak, konu ile ilgili önemli gördüğüm noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Umarım, herkese faydalı olur.
Sunum İlk İzlenimdir
Müşterinize; yaratıcı vizyonunuzu, uzmanlığınızı, ustalığınızı ve sanatsal yönünüzü iyi bir sunumla gösterebilirsiniz.
Sunum, ilk izlenim demektir. Dolayısıyla ilk izlenim, her işte olduğu üzere, logo tasarımında da son derece önemlidir.
Tasarladığınız logo ne derece profesyonel olursa olsun, eğer ilk izlenimde müşteriyi etkileyemiyorsa yeteri kadar başarıya ulaşamayabilir.
1) Çok Fazla Varyasyon, Çeşit ya da Alternatif Sunmayın
Bazıları, logo tasarımı yapacakları zaman, çok fazla seçenek sunmanın iyi bir şey olduğunu sanırlar.
Bu durumu, yanlış bilinen doğrular, olarak tanımlarsam sanırım abartmış olmam. Zira, çok fazla logo alternatifi sunmak, sizi müşterilerinizin gözünde daha profesyonel değil, aksine daha amatör bir imaja bürünmenize yol açabilir.
Alternatif tasarımların fazla olmaması gerektiğiyle ilgili geçtiğimiz günlerde bir içerik paylaşmıştım. Bununla ilgili daha detaylı bilgiler edinmek isteyenler Alternatif Tasarımları Abartmayın başlıklı içeriğe de göz atabilirler.
2) Yaptığınız İşi Taslak Gibi Sunmayın, Mockup Kullanın
Bir logo tasarladınız ve müşterinize göndereceksiniz. Tasarlamış olduğunuz bu logoyu, deyim yerindeyse amatör bir biçimde sunmayın.
Yani, müşteriye dümdüz bir jpeg göndermek, her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Yaptığınız logoyu etkili bir biçimde sunmak istiyorsanız, mockup kullanmalısınız.
Diğer bir ifadeyle, oluşturduğunuz logo tasarımını farklı farklı mecralarda, sanki gerçekte varmış gibi sunmak etkili bir yöntemdir.
Örneğin, logo; bir duvarda nasıl görünür, parlak bir zemin üzerinde nasıl durur ya da bir billboard tasarımında nasıl algılanır…
Bu tip modellemeleri kullanarak, oluşturduğunuz logo tasarımlarını, müşterilerinize etkin bir biçimde sunabilirsiniz.
Dolayısıyla logo tasarımında mockup kullanmak iyi bir fikirdir.
3) Müşterinizi Süreçlerden Haberdar Edin
Tasarımcı olmayanlar, grafik tasarım sanatından fazla anlamayan kişiler, bir logo tasarımının yarım saatte yapılabildiğini düşünebilirler.
Ancak, profesyonel bir grafik tasarımcı, profesyonel bir logo tasarımı yapıyorsa; bu yarım ya da bir saatlik bir süreç değildir.
Çalışma aşamalarınızı, gerek fikirsel gerek operasyonel süreçleri, adım adım müşterinize izah eden bir ön yazı oluşturmak, gerek yaptığınız işe saygı duyulmasını sağlar ve gerekse bir tasarımcı olarak sizi daha da profesyonelleştirir.
4) Logonun Bir Hikayesi Olabilir
Müşterinizden aldığınız brief doğrultusunda, özellikle fikirsel anlamda bir logo hikayesi oluşturabilirsiniz.
Elbette oluşturacağınız bu hikaye, ürün, hizmet ya da kısacası marka ile ilgili; akla yatkın ve gerçekçi bir hikaye olmalıdır.
Logo tasarımında kullanılan her şeyin bir açıklaması, bir anlamı ve dahası bir hikayesi olmalıdır. Hikaye kısmı, önerilen bir kısım olmakla birlikte, olmazsa olmaz değildir. Ancak, logo tasarımında sağlam ve etkili bir hikaye, işin gidişatını olumlu yönde etkiler.
5) Logonun Kullanım Biçimlerini Gösterin
Bir logonun kullanım biçimleri son derece önemlidir.
Eğer müşterinize etkili bir sunum yapmak istiyorsanız, yaptığınız işe saygı gösterilmesini ve dolayısıyla “siz” saygı görmek istiyorsanız; logo tasarımlarınızın kullanım biçimlerini de müşterinize sunmalısınız.
Söz gelimi, logonun yatay kullanımı ya da dikey kullanımı nasıl olmalıdır? Eğer logoda amblem kullanılmışsa, amblem tek başına nasıl kullanılabilir?
Diğer yandan, tasarladığınız logonun nasıl kullanılamayacağını da açık ve net bir biçimde müşterinize anlatmalısınız.
6) Kullandığınız Renkleri Müşterinize Açıklayın
Logo tasarımında renk seçimi son derece önemli ve işin seyrini önemli ölçüde belirleyebilecek bir parametredir.
Renkler, bir markanın tüm kişiliğine yön veren, görsel tasarımın vazgeçilmez öğeleridir.
Sizler, profesyonel bir tasarımcıysanız ya da profesyonel bir tasarımcı adayıysanız, renkler konusunda açıklayıcı olmalısınız.
Hangi rengi niçin kullandığınızı, gerçekçi bir biçimde müşterinize anlatmalısınız. Zira, özellikle marka iletişimde ve grafik tasarımda renklerin kullanılması son derece önemlidir.
Grafik tasarım sanatında hiçbir renk gelişigüzel ve deyim yerindeyse iş olsun diye kullanılamaz.
7) Görsel Kimlik Oluşturmak İyi Bir Fikir Olabilir
Logo tasarımında kullandığınız fontların, kurumsal renklerin, amblem kullanımlarının açık seçik anlaşılabildiği bir doküman oluşturmak her zaman işe yarayan ve etkili bir yöntemdir.
Renk paletleri oluşturmak, yazı tiplerini sergilemek, hem yaptığınız işin daha kaliteli olduğunu gösterir hem de işin müşteri tarafından daha çok ciddiye alınmasını sağlar.
Elbette sözünü ettiğim şey, çok derin kapsamlı bir kurumsal kimlik kitabı değildir. Ancak, logo sunumlarınızda asgari seviyede bir görsel kimlik sunmak, sizi diğer grafik tasarımcılardan bir adım daha öne çıkarabilir.
Sonuç
İçeriğin başından bu yana sözünü ettiğim üzere, bir işi güzel yapmak kadar, güzel sunmak da son derece önemlidir.
Profesyonel tasarımcılar bu işin önemini zaten biliyorlar. Grafik tasarıma yeni başlayan tasarımcı adaylarının, logo tasarımında sunum konusuna özellikle eğilmelerini öneririm.
Özet olarak, yaptığınız işin profesyonel olması yetmez, aynı zamanda profesyonel görünmesi ve algılanması da gerekir.
Konu ile ilgili görüş, soru ve yorumlarınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ