Reklam Ajansında Kimler Çalışır?

Değerli LogoveGrafik.com takipçileri ve özellikle reklamcılığı meslek olarak seçmek isteyen genç kardeşlerim için reklam ajansı çalışanları ve görev tanımları konusunda bu içeriği üretmek istedim.

Reklam ajansında kimler çalışır? Kim kimdir, ne iş yapar? Görev tanımları nelerdir, gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım. Herkese keyifli okumalar dilerim.

reklam ajansında kimler çalışır ajans başkanı

Ajans Başkanı

Ajansın sahibi ya da ortaklarından birisidir. Büyük müşterilerle ilgilenir. Ajansın genel işleyişi ve yönetiminden sorumludur. Genellikle Tüsiad ya da benzeri büyük bir kuruluş üyesidir. Ajansın patronu olmasının yanı sıra, finansal işlerle ilgilenir. Öte yandan ajansın yönetim kadrosunu oluşturur; kreatif direktör başta olmak üzere, ajansın tüm yönetim kadrosunu bizzat kendisi seçer.

reklam ajansında kimler çalışır kreatif direktör

Kreatif Direktör

Reklam ajansını bir insan olarak düşünürsek, kreatif direktörü de beyine benzetebiliriz. Zira, kreatif direktör, bir reklam ajansının beynidir. Yapılan tüm yaratıcı işlerde imzası, tüm kampanyalarda emeği vardır.

Kreatif direktörün pek çok görevi olmasına karşın, genel anlamda iki ana görevi vardır.

Bunlardan ilki, yaratıcı reklam kampanya fikirleri bulup ve uygulanmasını sağlamaktır. Diğer ikinci ana görevi ise, kreatif ekip tarafından bulunan yaratıcı fikirleri, doğru bir biçimde yönetmek ve bunların başarılı bir reklam kampanyasına dönüşmesini sağlamaktır. Kreatif direktör, bir ajansın beyni olmasının yanı sıra aynı zamanda çalıştığı marka için vazgeçilmez bir kişidir. En azından öyle olması gerekmektedir. Bir markanın tüm iletişim süreçleriyle ilgilenir.

reklam ajansında kimler çalışır art direktör

Art Direktör

Art direktörler, grafik tasarım konusunda eğitim almış, çizim, görsel tasarım ve grafik tasarım yetenekleri bulunan kişiler arasından seçilirler.

Bir art direktörün temel görevi tasarım yapmaktır. Ajans bir reklam kampanyası yapıyorsa, söz konusu kampanyanın tüm görsel tasarımlarını art direktör oluşturur. Kampanya için “key visual” diye tabir edilen anahtar görseller oluşturur. Oluşturulan bu anahtar görseller, kampanyanın görsel anlamda ana eksenini oluştururlar. Yani söz gelimi, art direktör, bir reklam kampanyası için, bir görsel tasarım oluşturur, bu bir inşaat firmasının tanıtımı ile ilgili bir görsel de olabilir, başka bir reklam görseli de olabilir. Daha sonra oluşturulan ve toplantı sırasında müşterinin beğenisine sunulan bu “anahtar görsel” müşteri tarafından onaylanırsa, kampanyanın omurgasını oluşturur. Yani, bu anahtar görsel pek çok reklam mecrasına uygulanır. Poster, billboard, broşür, led ekran ve aklınıza gelip gelebilecek her reklam mecrası, art direktörün oluşturduğu ve müşteri tarafından onaylanan bu anahtar görseller ile donatılır.

Art direktörün kampanyalara olan katkılarının yanı sıra, müşterilerin kampanya harici tüm görsel tasarımlarını oluşturmaları da beklenir.

Kartvizit tasarımı, logo tasarımı, broşür tasarımı, katalog tasarımı, mailing tasarımı ve hemen hemen tüm görsel tasarımlar art direktörden sorulur.

Art direktörler, görsel tasarım ya da grafik tasarım açısından, ince görüşlü ve bazen de takıntılı kişilerdir. Herhangi bir görsel tasarımda, en küçük ayrıntıya takılabilirler ve en minik detay bile onları rahatsız edebilir. Renk, ışık ve perspektif bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Bir art direktör, renklerin dilinden anlamalıdır. Çalıştığı markaya ancak bu şekilde hayat verebilir.

reklam ajansında kimler çalışır metin yazarı

Metin Yazarı

Metin yazarı bir ajansın en önemli çalışanlarından birisidir. Yaratıcı kampanya fikirleri bulur. Bulduğu fikirleri kreatif ekibe ve kreatif direktöre sunar. Aynı zamanda kendisi de kreatif ekibin en önemli öğelerinden birisidir.

İyi bir metin yazarı, yaratıcı bir reklam kampanyasının tabiri caizse, ilk işaret fişeğidir. Kampanyalara hayat verir. Yaratıcı reklam sloganları bulur. Televizyon reklam filmleri için yazar. Televizyonlarda izlediğiniz reklam filmlerinin hemen hepsinde, metin yazarlarının el emeği, göz nuru ve yaratıcı zekası vardır.

LogoveGrafik.com takipçilerine şunu da özellikle belirtmek isterim ki kreatif direktörler genellikle metin yazarlarının arasından çıkarlar. Elbette art direktörlerin arasından çıktıkları da vakidir ancak genel anlamda ve çoğunlukla kreatif direktörlüğün yolu metin yazarlığından geçmektedir.

reklam ajansında kimler çalışır müşteri direktörü

Müşteri Direktörü

Müşteri direktörü, bir ajansın asıl müşterini portföyünü yöneten, piyasada bilinirliği olan insanlar arasından seçilir. Bir müşteri direktörü, müşteriler ile kreatif ekip arasındaki köprüdür. Dolayısıyla tüm süreçlere hakimdir. Yıllarca müşteri temsilcisi olarak çalışmış, bu konuda kendisini ispatlamış ve müşteri direktörlüğüne yükselmiştir.

Reklam ajansının büyük müşterilerini müşteri direktörleri yönetir. Özellikle büyük ajanslar için söylüyorum, mahiyetlerinde 4-5 kişilik (belki biraz daha az veya fazla) müşteri temsilcisi ekibi bulunur. Müşteri direktörleri bir anlamda müşteri temsilcilerinin de yöneticisi durumundadırlar.

reklam ajansında kimler çalışır müşteri temsilcisi

Müşteri Temsilcisi

Ajansın müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda, kreatif ekiple müşteri arasındaki bağın kurulması görevini üstlenirler. Gelen işleri, bir brief doğrultusunda gerek kendi yöneticileri olan müşteri direktörleriyle, gerekse kreatif ekiple paylaşırlar. Müşterilerin gündelik iş takiplerini yaparlar.

Müşteriden gelen işlerin en doğru bir biçimde ve zamanında yapılması için çalışırlar.

reklam ajansında kimler çalışır grafiker

Grafiker

Grafikerler bir reklam ajansının emekçisidirler. Genellikle tasarım yapmak gibi bir görevleri yoktur. Art direktörden gelen ve müşteri tarafından onaylanmış “anahtar görselleri” istenilen ölçülere hazırlamak, farklı mecralara uyarlamak ve sonuç olarak “işlerin orijinallerini” yapmak grafikerlerin görevleri arasında sayılabilir.

Genel itibariyle, teknik yönleri gelişmiş ve dikkatli kişilerdir. Bir iş baskıya nasıl hazırlanır, nasıl gönderilir, matbaa süreçleri nelerdir; hepsini su gibi bilmek durumundadırlar. Zira, yapacakları en küçük bir hata tüm emeklerin heba olmasına yol açabilir.

reklam ajansında kimler çalışır matbaa sorumlusu

Matbaa Sorumlusu

Ajans ile matbaa arasındaki koordinasyonu sağlamakla görevlidir. Ajansın yaptığı işlerin, doğru bir biçimde ve zamanında basılması ile ilgilenir. Bu anlamda, tüm matbaa ve teknik süreçlere en az bir grafiker kadar hakim olmalıdır. Gerektiğinde müşteriler adına fiyat teklifleri alır, bunları derleyip toparlar. Gerek ajansın yöneticileri, gerekse müşteriler ya da müşteri temsilcileri ile bir eş güdüm içerisindedir.

reklam ajansında kimler çalışır sekreter

Sekreter

Bir reklam ajansının tüm telefon trafiğini yönetir. Sekreter yalnızca telefon trafiği ile ilgilenmez. Aynı zamanda ajansta, adeta bir ev sahibi edasıyla çalışır. Ajansa gelen müşterileri, konukları karşılar. Gelen ancak ulaşılamayan çağrılar için notlar alır, bunu gerekli yerlere iletir.

reklam ajansında kimler çalışır stajyer

Stajyer

Stajyerler, bir reklam ajansının olmazsa olmazıdırlar. Reklamcılık, farklı disiplinleri içinde barındıran bir meslek grubudur. Yani içerisinde metin yazarı da vardır, art direktör de ya da müşteri temsilcisi de… Bu anlamda stajyer hangi alanda staj yapıyorsa, stajını da aslında ilgili alanda yapar. Örnek olarak stajyer, güzel sanatlarda grafik tasarım okuyan bir öğrenciyse, stajını da aslında art direktörün yanında yapacaktır.

Burada benim 22 yıllık bir reklamcı ve tasarımcı olarak, özellikle stajyer kardeşlerime bir tavsiyem olacak, “hiçbir işten gocunmayın, hiçbir işi angarya olarak görmeyin, verilen tüm işleri eksiksiz olarak yapmaya çalışın.”

Elbette bir reklam ajansında, büyüklüğüne göre çok daha fazla çalışan meslek grubu olabilir. Ben burada “temel” olarak çalışanları yazmaya ve görev tanımlarını yapmaya çalıştım.

Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ

En Güncel İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz