LogoveGrafik.com’un değerli takipçilerine gönül dolusu selamlar, sevgiler… İşlerim dolayısıyla yaklaşık 1 senedir LogoveGrafik.com yayında değildi. Bu süre zarfı içerisinde, genç kardeşlerime bu bakımdan paylaşımda bulunamadım.
Uzun zaman sonra bu yazdığım ilk konumda, mesleğe gönül vermiş değerli takipçilerimle logo nedir, konu başlığını paylaşacağım. Detayları ile ortaya koymaya çalışacağım içeriğime başlıyorum. Umarım hepiniz keyifle okursunuz.
Logo Nedir
Logo en yalın haliyle, bir markanın vücut bulmuş halidir. Hangi sektörde yer alırsanız alın, ister bir ürün, isterseniz hizmet satın, logo sizin markanızın ilk görünen imajıdır.
Dolayısıyla bir markanın temsilcisi konumunda olan logonun, tasarım açısından çok titiz bir biçimde oluşturulması gerekmektedir.
Çünkü, logonuzu gören hedef kitle, markanız hakkındaki ilk fikrini o anda edinecektir. Bu anlamda logonun üzerine çok büyük bir iş düşmektedir.
Kesinlikle kabul ediyorum, bir logo, belki bir markanın hikayesini yüzde yüz anlatmaz ya da her şey bir logonun tasarımına bağlı olmayabilir.
Öte yandan gerçek şudur ki, bir logo, markanın, imaj açısından neredeyse yüzde yetmişini (%70) oluşturur. Üzerinde hassasiyetle durulması gereken tasarım öğelerinin başında gelen logo, doğru ellerde biçimlenmelidir.
Profesyonel logo tasarım çalışmaları, profesyonel ellerde biçimlenmiş ve temsil kabiliyeti yüksek çalışmalardır.
Logo Hangi Parçalardan Oluşur?
Amblem ve logo kavramları çokça karıştırılmaktadır. Amblem demek, logo demek değildir. Logolar genel itibariyle iki ana bölümden oluşurlar. Bunlardan birincisi amblem, ikincisi ise tipografi ile oluşturulmuş fontların bulunduğu yazı bölümüdür. Dilerseniz bunları tek tek inceleyelim.
Amblem Nedir?
Kısaca amblem, bir markanın, ürünün, hizmetin, kurum ya da kuruluşun, diğerlerinden ayırt edilmesi amaçlı oluşturulmuş, sembolik ve çizgisel kullanımlara verilen isimdir.
Söz konusu sembolik kullanım, bir ikon, bir sembol, bir harf ya da bir şekil de olabilir. Bu sembolle amaçlanan şey, markanın diğer markalardan ayrışmasını ve akılda kalıcı olmasını sağlamaktır.
Amblem Örnekleri
Konuyu daha da berraklaştırmak ve daha da açıklayıcı olabilmek adına, amblemlere örnekler vermek yerinde olacaktır. En çok bilinen, dünyaca ünlü markaların amblemlerine atıfta bulunalım.
Yalnız, genel anlamda, amblemler de kendi aralarında ikiye ayrılmaktadırlar, örnekleri bu düzlemde vermek daha yerinde olacak.
Harflerle Yapılmış Amblemler ve Örnekleri
Bu tip amblemler tipografi ile oluşturulmuş amblemlerdir. Fontlar marifeti ile ortaya çıkarılmışlardır. Bu amblemlerde, sembol aslında bir fonttur ya da fontun revize edilmesi ile oluşturulmuştur.
Bu amblem türüne en güzel örnek, bir teknoloji internet ve teknoloji devi olan Google amblemidir.
Google’ın bu amblemi, markanın baş harfi olan “G” harfinden oluşturulmuştur ve markayı her platformda “yalnız başına” da temsil edebilmektedir.
Görüldüğü üzere, amblemler bir markayı “tek başına” da temsil edebilme kabiliyetine sahiptirler.
Harflerden oluşmuş diğer bir amblem örneği ise, dünyaca ünlü otomotiv devi Volkswagen markasının amblemidir. Bu amblem ise, “VW” harflerinin tabiri caizse, kaynaştırılmasından oluşmuştur. İlk çıkışı harflerden meydana gelmiş, ancak bu harfler öyle güzel bir biçimde kaynaştırılmıştır ki, böylesine büyük bir dünya markasını temsil edebilecek bir kullanım ortaya çıkmıştır.
Bizler Volkswagen’in bu amblemini gördüğümüzde, “Volkswagen” yazısı olmaksızın, bu markanın Volkswagen olduğunu anlamaktayız.
Harflerle oluşturulan amblemlere bir örnek daha vermek istiyorum. Söz konusu örnek, bizim ülkemizden, bizim topraklarımızdan ve bizim çok daha fazla aşina olduğumuz bir amblem…
Ünlü marketler zinciri Migros amblemi… Migros’un meşhur “M” amblemi… Migros bu amblemi yıllardır kullanıyor.
Her mecrada, her alanda bizler, bu turuncu “M” harfini gördüğümüzde oralarda bir yerde bir Migros olduğunu hemen anlıyoruz, öyle değil mi?
Logonun Font (tipografi) Bölümü
Logoların amblem kısımlarını olabildiğince sade bir biçimde açıklamaya çalıştım. Şimdi gelelim fontlarla oluşturulmuş bölümlerine…
Yukarıda amblemlere verdiğimiz örneklerin tamamı, logonun tipografi kısmı için de geçerlidir.
Yani, Google, Volkswagen ve Migros logolarının, amblemlerinin yanı sıra, fontlarla oluşturulmuş bölümleri de mevcuttur.
Söz konusu logoların bu kısımlarına da tipografik kullanımlar ya da fontlarla oluşturulmuş bölümler denilebilir.
Görüldüğü üzere, genel anlamda, logolar iki ana bölümden oluşmaktadır. Her iki kullanım birleştirildiğinde ortaya logo kavramı çıkmaktadır.
Yalnız Amblem ya da Tipografinin Kullanıldığı Logolar var mıdır?
Elbette vardır. Hemen kısaca açıklayayım. Gerçi bunu daha önceki yazılarımda LogoveGrafik.com’un eski halinde sıkça yazmıştım. Takip edenler iyi hatırlayacaklardır.
Yalnızca amblem ya da yalnızca tipografi ile de oluşturulmuş logolar mevcuttur.
Yalnızca amblem ile oluşturulmuş logolara en net örneklerden birisi, ülkemizin köklü ve güzide eğitim kurumlarından birisi olan, benim de bir zamanlar öğrencisi olduğum, İstanbul Üniversitesi’nin amblemi, logosudur.
Elbette içerisinde yazıları da bulunmakla birlikte, genel itibariyle bakıldığında bir amblem, adeta bir arma niteliğindedir.
Yalnızca tipografi sanatı ya da fontlarla oluşturulmuş logolara verebileceğim en net örnek ise dünyaca ünlü elektronik devi SONY logosudur.
Sony markası, yıllar yılı aynı karakterlerde olan tipografik logosunu kullanmakta, bu logo yalnızca harflerden oluşmakta ve ünlü marka herhangi bir amblem kullanma gereği duymamaktadır.
Bizler, Sony markasına özel bu kullanımı herhangi bir yerde gördüğümüzde, marka ile iletişime geçmekteyiz, aklımıza Sony markasının kaliteli ürünleri gelmektedir.
Logo Nedir, Ne değildir?
İçeriğimin başında da belirttim, yine belirteyim. Logo bir markanın ilk imajıdır, görünen yüzüdür. Belki her şeyi değildir ama birçok şeyidir.
Bir markaya, marka olma yolunda önemli katkılar sağlayabilir. Ancak şunu da belirteyim, bir logo tasarımı, bir ürünü ya da hizmeti tek başına marka yapma gücüne sahip değildir. Elbette birçok şeydir ancak her şey değildir.
Bir kurum ya da kuruluşun marka olması uzun, zorlu, sabır gerektiren ve zorlu bir süreçtir.
Bunu ilerleyen yazılarımda daha ayrıntılı bir biçimde ele almaya çalışacağım.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın…
Selder GÜLYÜZ