Logoda Olması Gereken Özellikler
Bu içerikte, logoda olması gereken özellikleri ve başarılı bir logo nasıl olmalı sorusunun yanıtını, son derece yalın, basit ve anlaşılır bir biçimde madde madde sıralayacağım. 1998 yılından bu yana, tasarım ve reklamcılıkla uğraşan bir arkadaşınız olarak, şimdiye kadar yüzlerce logo tasarımı, yüzlerce kurumsal kimlik tasarımı ve yine sayısını dahi unuttuğum kadar çok web tasarımı yaptım.
Logo tasarımı başta olmak üzere, görsel iletişimin pek çok alanında sayısız marka ile çalışma fırsatım oldu.
Değerli arkadaşlarım, özellikle mesleğe yeni başlayan ve mesleğe gönül vermiş genç arkadaşlarım; bu içerik daha çok sizleri ilgilendiriyor. Zira, benim yaşıtım ya da bu işte tecrübeli diğer grafik tasarımcılar biraz sonra sıralayacağım maddelere aşinadırlar, buna eminim. Ancak, özellikle mesleğe yeni başlayan genç tasarımcı arkadaşlarım, içeriği lütfen sonuna kadar okusunlar. Alabiliyorlarsa notlar alsınlar, zira logo tasarımı konusunda son derece nokta atışı bilgiler vereceğim.
Diğer yandan, logoda olması gereken özellikler, yalnızca genç tasarımcıları değil, aynı zamanda şirketine logo tasarımı yaptırmak isteyen insanları da yakından ilgilendirmekte… Eğer firmanıza bir logo yaptırmak niyetindeyseniz, bu içerik sizlere kılavuzluk edebilir, logo için çalıştığınız kişileri lütfen bu 6 maddeye göre değerlendiriniz.
Çok daha açıklayıcı ve net olabilmek adına, bir logoda olması gerekenleri toplam 6 maddede açıklıyorum.
Madde Madde Bir Logoda Olması Gerekenler
1) Logo Basit, Sade ve Net Olmalıdır
En başarılı logo tasarımları, basit, sade, açık ve net olan logo tasarımlarıdır. Logoda çok fazla ayrıntı işi amacından saptırır, markanın “ucuz” görünmesine yol açar.
Çok fazla ayrıntı ve renk kullanılan logolar, kurumsallıktan ve ciddiyetten uzak çalışmalardır.
Bu tür çalışmalar marka imajına yarar sağlamak şöyle dursun, tam tersine zarar verir. Ürün ya da hizmetleri son derece kaliteli bir marka dahi söz konusu olsa, ilgili marka, sade olmayan karmaşık bir logo kullanıyorsa, markanın imajı negatif yönde etkilenir. Oysa ki logo tasarımı, sadeliği ve minimal görünümüyle hedef kitlede saygı uyandırmalıdır.
2) Logo Tasarımı Özgün ve Markaya Özel Olmalıdır
22 yıllık bir tasarımcı olarak size şu kadarını söyleyeyim, bana göre başarılı bir logo çalışmasında olması gereken en önemli kriterlerin başında “özgünlük” ve “farklılık” gelmektedir. Her ne kadar bazıları, logo tasarımında “özgünlük” kavramının çok fazla abartıldığını iddia etse de, bana göre daha da abartılmalı… Yani, olabildiğince özgün, markaya özel ve farklı çalışmalar olmalı.
Logo tasarımında özgünlüğün ve farklılığın asıl amacı, bir marka olarak, diğer markalardan görsel imaj anlamında farklılaşabilmektir. Marka kavramının temelinde farklılaşmak vardır. Marka kavramına daha yakından bakmak isteyenler Marka Nedir başlıklı içeriğe de göz atabilirler.
3) Başarılı Bir Logo Kurumsal Olmalıdır
Logo tasarımı kurumsal olmalıdır. Peki ama kurumsallıktan kasıt nedir? Herkesin dilinde “kurumsal logo, kurumsal kimlik, kurumsal kartvizit…” vesaire… Kurumsallık nedir, hemen açıklayayım; kurumsallık; ciddiyet ve markanın hiçbir şahsa bağlı olmama durumudur. Yani bir şirket, kurumsal bir şirket ise, o şirket hiçbir şahsa bağlı olmadan, faaliyetlerini ve varlığını sürdürebilir bir şirkettir.
Başka bir ifadeyle, ciddi ve marka algısı üst seviye bir kuruluştur. Dolayısıyla, söz konusu bu marka imajının logo tasarımına da yansıtılması gerekmektedir.
Kurumsal bir logo tasarımı, bana göre olmazsa olmazlardandır. Eğer bir logo çalışması yapacaksanız, ya da yaptırma niyetindeyseniz, kurumsal ve ciddi bir çizgide olmasına dikkat etmelisiniz.
4) Uygulanabilirlik Logoda Önemlidir
Bir logo tasarımının başarılı olabilmesi için, tasarımın uygulanabilir bir tasarım olması gerekmektedir. Gerek renkleri, gerek sembolleri, gerekse tipografisi itibariyle, bir logo her mecraya uygulanabilir olmalıdır.
Diğer bir ifadeyle, başarılı bir logo, küçük bir kartvizit tasarımından tutun, koskoca bir gökdelenin üzerine kadar, aynı renkte, aynı konseptte ve aynı orantıda uygulanabilir olmalıdır.
Logo tasarımı, küçültüldüğü zaman detaylarını yitirmemeli, büyüdüğü zaman da görsel anlamda herhangi bir bozulma meydana gelmemelidir.
Dolayısıyla, logonun vektörel formatta olması gerekir ki özellikle büyütüldüğü zaman görüntü kalitesinde herhangi bir bozulma olmasın.
5) İyi Bir Logo Markayı Temsil Edebilmelidir
Bana göre bir logonun en önemli özelliklerinden birisi de markasını her platformda temsil edebilme gücüdür. Ürün, hizmet, özel ya da tüzel kişilik… Logo ne için oluşturulursa oluşturulsun, markasını en güzel ve doğru biçimde temsil edebilmelidir.
Temsil edebilmekten kastım şudur; iyi bir logo çalışması, bir markayı en iyi ve doğru biçimde özetleyebilmelidir.
Marka nasıl bir marka ise, logo tasarımı bunu hedef kitleye en doğru şekilde hissettirebilmelidir. Muhakkak bir logo, size bir hikaye anlatmaz, anlatamaz, logonun ne böyle bir işlevi ne de böyle bir anlatım gücü vardır.
Ancak, başarılı bir logo tasarımı, markasını en net ve sade biçimde özetleyebilir, hissettirebilir ve onu temsil edebilir.
6) Logo Tek Renk Kullanılabilmelidir
Bir logoda olması gereken özelliklerin en önemlilerinden birisi de koyu zeminde beyaz ya da beyaz zeminde koyu kullanılabilmesidir.
Başka bir ifadeyle logo, tek renk de kullanılabilir olmalıdır. İyi bir logo tasarımı, tek renk kullanıldığında dahi, anlamından bir şey yitirmez. Dolayısıyla, başarılı bir logo, tek renk de kullanılabilmelidir.
Sonuç
Bu 6 maddeye daha pek çok madde eklenebilir ancak, ben en önemli ve kritik olanlarından söz etmeye çalıştım. Bir logo tasarımı yapacaksanız ya da logo tasarımı konusunda profesyonel destek alacaksanız, işin doğruluğu için lütfen söz ettiğim bu 6 maddeye dikkat ediniz.
Bir logo tasarımında olması gerekenlerin neredeyse %95’i söz konusu bu 6 maddedir.
Konu ile ilgili merak ettiklerinizi bana mail yoluyla sorabilir, yorumlarınızı da yorumları kısmına yazabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ