Web Sitesi Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Bir web sitesi kurmak ve sitenizi geliştirmek niyetindeyseniz, içeriği sonuna kadar okumanızı önemle tavsiye ederim. Zira, aklınıza takılan olası tüm sorulara yanıt vermeye çalışacağım. Tüm değerli LogoveGrafik.com takipçilerine keyifli okumalar dilerim.
Neden Bir Web Sitesi Kurmak İstiyorsunuz?
Bana göre işin ilk aşaması bu… Yani öncelikle kendi kendinize “ben niçin bir web sitesi kurmak istiyorum” sorusunu sormanız gerekiyor. Bir başka ifade ile bu konudaki ihtiyacınızı belirlemeniz gerekiyor.
Örneğin, internet üzerinden satış yapacağınız bir web sitesine mi ihtiyaç duyuyorsunuz, ürünlerinizin tanıtımına katkıda bulunacak bir web sitesi mi arıyorsunuz ya da hizmetlerinizin daha görünür olmasını sağlayan bir web sitesi midir ihtiyacınız olan?
Bir şirketiniz var ve kurumsal bir web sitesi mi gerekiyor? İyi bir blog yazarısınız ve içeriklerinizi insanlarla buluşturmak mı istiyorsunuz? Haber ya da gündelik bilgilerin paylaşıldığı bir mecraya mı ihtiyacınız var?
Elbette, bu konuda sorular çoğaltılabilir ancak öncelikle sizler, bu sorulardan birisine (ya da amaca yönelik olarak sorulmuş ancak benim aklıma gelmeyen bir soruya) sağlıklı bir yanıt vermeniz ve bu uğurda amacınızı belirlemeniz gerekiyor.
Amacınızı belirledikten sonra, yol haritanız da yavaş yavaş biçimlenmeye başlayacak.
Bütçenizi Belirleyin
Bütçe belirleme işi, web sitesi kurmak isteyenlerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli bir husustur.
Bir web sitesi bütçesi belirlemek, web sitesinin amacı ile yakından ilgilidir. Bu arada temel giderlerden söz etmiyorum bile… Zira alan adı (domain) ya da sunucu (hosting) giderleri temel giderlerdir.
Teknik açıdan, wordpress tabanlı bir web sitesi kurma niyetindeyseniz, tema, eklenti gibi sabit giderleriniz zaten olacaktır. Bunlar da temel giderlerdir.
Web sitesi kurulum aşamasında profesyonel bir web tasarımcıdan yardım alacaksanız, ki bence kesinlikle almalısınız, bu da tıpkı yukarıda sözünü ettiğim temel giderler kalemine gidermektedir.
Benim naçizane sizlere söz edeceğim şeyler, temel giderlerden ziyade, web sitesini besleyecek ve yaşatacak sürekli gider kalemleridir.
Blog Sitesi Kuracaksanız
Örneğin, bir blog sitesi kurma niyetindeyseniz, yukarıda sözünü etmiş olduğum temel gider kalemlerine ek olarak yeni yeni bir takım giderler karşınıza çıkacaktır. Bloğunuzu canlı tutmanız için sürekli bilgi ve içerik paylaşmanız gerekecek; bu da size ekstra maliyet getirecektir.
Eğer içeriklerin ve görsellerin tamamını siz oluşturuyorsanız bu konuda herhangi bir maliyet söz konusu olmayacaktır. Ancak içerik ve özellikle de görsel üretmek, herkesin yapabileceği bir iş değildir ve bu konuda da profesyonel destek almanız gerekecektir. İşte, bu da fazladan para harcamak demektir.
E-Ticaret Sitesi Kuracaksanız
2010’ların başlarında, Türkiye dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde, irili ufaklı pek çok e-ticaret sitesi ortaya çıktı.
Tabiri caizse, bunlar mantar gibi türediler. Üç beş kuruş parası olan ve kendi işini yapma aşkıyla yanıp tutuşan birçok insan e-ticarete yöneldi.
Bahsettiğim yıllarda bu olay adeta bir furya gibiydi. Herkes bir anda e-ticaretçi oldu. Bilen bilmeyen, anlayan anlamayan pek çok kişi, bir e-ticaret sitesi açtı. Sandılar ki, belirli bir aşamadan sonra kendilerine bir de “para sayma makinesi” lazım olacak… Ama yanıldıklarını kısa sürede sitelerinin bir bir kapanmasıyla anladılar.
Nedenini hemen söyleyeyim; e-ticaret demek, para demektir. Detaylarına çok fazla girmiyorum ancak şunu özellikle belirteyim; e-ticaret sitesini döndürebilecek paranız yoksa, ya da yeterli paranız yoksa bence hiç bulaşmayın.
Bir web sitesi, tabiri caizse, “yalnızca bir web sitesi değildir.” Hele ki konu e-ticaret ise ve rekabetli bir sektördeyseniz, o web sitesinin ne reklamına, ne SEO çalışmasına ne de diğer e-ticaret giderlerine “para” yetiştiremezsiniz.
Nitekim, 2010’ların başında trend olan ve önüne gelenin e-ticaret sitesi açtığı pazar, kendisini çok değiştirdi. Küçükler gitti, büyükler kaldı…
Özet olarak, özellikle e-ticaret sitesi yapacaksanız, parasal konularda problemsiz olmalısınız.
Hizmetlerinizi ya da Yeteneklerinizi Sergilemek İçin Bir Web Sitesi (portfolyo sitesi) Kuracaksanız
Örneğin freelance bir tasarımcısınız. Görsel anlamda yetenekleriniz iyi durumda. Tecrübeli ve birikimlisiniz.
Şunun altını özellikle çizmek isterim ki, bir web sitesi kurmak sizin için olmazsa olmaz… Kesinlikle bir web siteniz olmalı.
Zira, yeteneklerinizi sergilemek için bir web sitesi kurmak yapabileceğiniz en doğru iş. Freelance Çalışanlara Tavsiyeler başlıklı içeriğe göz atmanız da bu noktada yararlı olabilir.
Eğer kendi yeteneklerinizi ya da portfolyonuzu sergileyeceğiniz bir web sitesine ihtiyaç duyuyorsanız, bütçe ve maliyet açısından sizleri zorlayacak rakamlar söz konusu olmayacaktır.
Alan adı, sunucu, tema ve eklenti maliyetlerine ek olarak pek bir maliyet karşınıza çıkmayacaktır. Elbette bu, biraz da sizin pazarlama politikanız ile ilintilidir. Eğer, sitenizin reklamını yapmak, sitenize SEO için bütçe ayırmak ya da sosyal medyada sponsorlu reklamlar yayınlamak niyetindeyseniz, durum biraz farklılaşabilir.
Ancak, yalnızca portfolyonuzu sergileyeceğiniz bir web sitesi sizin için çok da maliyetli olmayacaktır.
Kurumsal Bir Web Sitesi Kuracaksanız
Şirketlerin, kurumların ya da kuruluşların genel anlamda misyon, vizyon, ürün ya da hizmetlerini sergiledikleri web sitelerine genel anlamda, kurumsal web siteleri diyoruz.
Daha önceki içeriklerimden birisinde kurumsal bir web sitesinde olması gerekenleri ayrıntılı bir biçimde yazmıştım. Konuya daha geniş bir perspektiften bakmak isteyenler, ilgili içeriğe şuradan ulaşabilirler.
Adından da anlaşılacağı üzere, genellikle kurumsal şirketlerin tercih ettikleri web sitesi tipi olan “kurumsal web siteleri” e-ticaret siteleri kadar maliyetli ve fazla bütçe gerektiren web siteleri sınıfına girmezler.
Kurumsal bir web sitesi kuracaksanız, bununla ilgili belirleyeceğiniz bütçedeki en önemli maliyet kalemi, profesyonel bir web tasarımcıdır. Sözünü ettiğim web tasarımcı, yalnızca web teknolojilerini bilen birisi değildir, olmamalıdır. Aynı zamanda, ilgili markanın kurumsal çizgilerini gerek görsel gerekse algısal açıdan yansıtabilecek, markanın kurumsal çizgisi düzleminde bir tasarım ortaya koyabilecek bir tasarımcı olması gerekmektedir.
Diğer web siteleri için geçerli olan bütçeye eklenmesi gereken temel maliyetler burada da aynen geçerlidir.
Haber Sitesi Kuracaksanız
Haber sitesi kurmak zor bir iştir. Zira haber siteleri, haftalık ya da günlük olarak bile değil, anlık olarak güncelliklerini korumaları gereken dinamik mecralardır.
Haberleri yayımlamak için hem bir ajans aboneliği gerekir, hem de siteyi sürekli güncel tutmak gerekir.
Eğer bir haber sitesi kuracaksanız ve bu konuda da iddialıyım diyorsanız, normal bir hosting hizmeti de işinizi göremeyebilir. Bu anlamda sunucunuzun, günlük trafiği kaldırabilecek bir seviyede olması gerekmektedir. Bu hadise de ekstra sunucu maliyeti demektir.
Dolayısıyla, hem siteyi anlık olarak güncelleyecek editörlere, hem sağlam bir sucuya hem de bir ajans üyeliğine ihtiyacınız var demektir.
Haber sitesi kurmak da (elbette hakkını verenlerden söz ediyorum) iddialı ve maliyetli bir iştir. Güncellenmeyen, özgün içerik ve haber paylaşmayan haber siteleri (!) zamanla unutulup giderler.
Özet olarak bütçe belirleme işi, kuracağınız web sitesinin niteliğiyle yakından ilgilidir.
Alan Adınızı (Domain) Doğru Belirleyin
Web sitesi kurmak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken hususların başında alan adı belirlemesi gelmektedir. Alan adınız ya da başka bir ifade ile domaininiz bir anlamda web sitenizin kaderidir.
Alan adı için söyleyeceğim ilk şey, kısa ve akılda kalıcı olmasıdır. Ne kadar kısa ve akılda kalıcı bir alan adınız olursa, sizin ve dolayısıyla web siteniz için o kadar olumludur.
Bu uğurda markalaşmanız (eğer doğru adımlar atılır ise) o kadar kolay olacaktır. Markalaşma aşamalarına daha yakından bakmak isteyenler Marka Oluşturma başlıklı içeriğe göz atabilirler.
Alan adı için birkaç bir şey daha söylemek istiyorum. Alan adının, kısa ve akılda kalıcı olmasının yanı sıra, alan adı özgün olmalıdır. Bu sizi diğerlerinden farklılaştıracak ve bir anlamda ayrıştıracak bir adımdır.
Ancak her zaman özgün ya da çok anlamlı olmayabilir de… Şöyle ki, bazı markalar, özellikle internet üzerinden kadınlara yönelik ürünler pazarlayan e-ticaret sitelerinden bazıları, anlamsız olmasına karşın, akılda kalıcı alan adları ile markalaşmayı başarmışlardır.
Bu anlamda alan adı, markalaşma için tek başına yeterli bir unsur değildir. Yardımcı bir unsurdur desek, sanırım daha doğru olur.
İçerik Üretin
İçerik, tıpkı her şeyde olduğu gibi, internet sitesi için de en önemli parametrelerden birisidir.
Özgün İçerikler Üretin
İçeriklerinizi ister kendiniz üretin, isterseniz ücret karşılığı birilerine ürettirin, ancak şu hususa çok dikkat edin: içerikleriniz tamamen özgün olsun. Bu hadise, hem sizin marka prestijinizi ve imajınızı güçlendirir, hem de web sitenizi arama motorları nezdinde çok daha değerli kılar.
Kullanıcıların Aradıkları İçeriklere Odaklanın
İçeriklerin özgün olması bir yana, kullanıcı odaklı içerik üretmeye gayret edin. Yalnızca özgün diye, kimsenin aramadığı konuları sitede yayımlamanızın hiçbir yararı olmadığını bilin.
Dolayısıyla insanların aradıkları içeriklere odaklanın, işe yarar içerikler üretin ya da ürettirin.
Web Siteniz Reklam Kokmasın
Bir web sitesinde, olabileceğinden çok daha fazla ve aşırı reklam kullanmak, ziyaretçilerde olumsuz etki oluşturur.
Bu anlamda, sadık bir hedef kitle yaratma peşindeyseniz, sitenizde çok fazla reklam kullanmayın.
Ziyaretçilerinizi rahatsız edip kaçıracak kadar fazla reklam kullanımını yapmayın.
Dilbilgisi Kurallarına Riayet Edin, Türkçeyi Doğru Kullanın
Bir web sitesi demek, genel anlamda bilgi, görsel, içerik ve yazı demektir. Bu anlamda Türkçeyi doğru kullanmak, dilbilgisi kurallarına uygun yazmak (ya da yazılmasını sağlamak) önemlidir.
Bu hadise, hem siteyi ziyaretçilerinin gözünde daha prestijli bir hale getirecek, hem de arama motorlarının sitenize daha çok değer vermesini sağlayacaktır.
Günümüzde arama motorlarının algoritmaları oldukça gelişmiş olup, dilbilgisi ve yazım kurallarına uymak, web sitenizi, uymayanlara oranla bir adım öne çıkaracaktır.
Kopya İçerik Paylaşmayın
Kopya içerikler web sitenizi, gerek arama motorları gerekse ziyaretçileriniz nezdinde olumsuz etkiler.
Yukarıda belirttiğim üzere, tamamen özgün içerikler üretin ya da ürettirin.
Tasarıma Odaklanın
Bir web sitesi kuracaksanız, amacınızı, bütçenizi ve sektörünüzü de belirlediyseniz, düşünmeniz gereken en önemli unsurların başında “tasarım” gelmektedir.
Web sitenizin tasarımı, sitenin amacına uygun, kullanıcıların aradıklarını rahatlıkla bulabileceği ve gezinebileceği, tıklanabilir öğelerin açık seçik belli olduğu, kullanıcı dostu diye tabir edebileceğim bir düzlemde olmalıdır.
Örneğin blog siteniz var ise, paylaşılan içeriklerin yanlarına ya da sonlarına “ilgili içerik” blokları eklenebilir. Elbette konuyla “ilgili” olmak kaydıyla.
Eğer kurumsal bir web sitesi kurmayı düşünüyorsanız, kurumsal renkler ve imajın doğru bir biçimde yansıtılabilmesinin yanı sıra, ziyaretçilerin ne aradıklarını son derece iyi analiz etmeniz bu anlamda önemli olmakta, sitenin tasarımının da bu analizin sonucuna göre oluşturulması gerekmektedir.
22 yıllık bir iletişim ve tasarımcı olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, “tasarım” profesyonel destek alınması gereken özel bir konudur. Tasarımcı ya da reklam ajansı seçimi son derece titizlikle davranılması gereken özel bir alandır.
İçeriklerimde reklam yapmamaya ekstra özen gösteren birisi olarak, reklam olmaması açısından, burada size web tasarımı için herhangi bir reklam ajansı ya da tasarımcı önerisinde bulunmak istemiyorum. Ancak dileyenler bana mail yoluyla ya da içeriğe yorum yapmak suretiyle ulaşabilirlerse, kendilerine bu konuda çözüm önerilerim olabilir.
Hosting Firmasını Doğru Seçin
Hosting ya da sunucu seçimi, web sitesi kurmak isteyen birisinin dikkat etmesi gereken unsurların başında gelmektedir.
Sunucunun hızlı olması gerek SEO açısından, gerekse kullanıcı deneyimi açısından olumlu sonuçlar yaratır. İnsanlar hızlı açılan web sitelerinde daha çok zaman geçirirler. Sunucunun hızlı olmasının yanı sıra, hosting şirketinizin oluşabilecek sorunlara karşı hızlı ve kesin çözümler üretebiliyor olması gerekir.
Bu konuda size naçizane önerim, kurumsal, büyük ve kendisini kanıtlamış sunucuları seçin.
Bu içerikte, web sitesi kurmak isteyenlerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken hususları sizlerle paylaşmaya çalıştım.
Konu ile ilgili ya da konu dışı aklınıza takılanları, bana sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hoşça kalın… / Selder GÜLYÜZ